Obavijesti

News

Komentari 2

Počela je gradnja nasipa na obalama Mrežnice i Korane

Počela je gradnja nasipa na obalama Mrežnice i Korane
1

Svečano je u Karlovcu obilježen početak radova na gradnji 6 kilometara dugog nasipa uz desnu obalu Mrežnice te lijevu i desnu obalu Korane za naselja Logorište, Mala Švarča i Turanj, gdje su poplave najčešće

VIDEO

Vrijednost investicije je 44,4 milijuna kuna i dio je "Projekta zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe - karlovačko i sisačko područje" ,čija je procijenjena vrijednost 900 milijuna kuna, od čega se na karlovačko područje odnosi 670 milijuna kuna, a na sisačko područje 230 milijuna.

Na svečanom obilježavanju početka gradnje ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je za spomenuti projekt rekao kako ga je Vlada proglasila strateškom investicijom, a potom je krajem prošle godine Sabor donio Zakon o projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe koji je ubrzao otkup, odnosno omogućio izvlaštenja uz naknadu po tržišnim cijenama.

Najveći projekt obrane od poplava u Hrvatskoj

- Projekt ovakvog obujma za obranu od poplava nikada do sada nije realiziran u Hrvatskoj. Investicija od 900 milijuna kuna dominantno se financira iz EU fondova, pri čemu ne treba sumnjati da će se taj novac povući ako se odradi dokumentacija kako treba, rekao je Ćorić.

Naglasio je kako je do sada od 15.000 katastarskih čestica riješeno njih 5.500, a plan je do kraja godine ukupno 7.500, što je važno postići jer je otkup pola zemljišta preduvjet da bi se projekt mogao prijaviti za financiranje.

- Imao sam priliku prije godinu i pol dana biti s ljudima kojima je bujica vode u trenutku uništila nešto što su godinama gradili i kupovali, tako da smo sada ovdje da radimo, rekao je Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da će nasip biti dugačak 5,8 kilometara, za što je do sada utrošeno 14 milijuna kuna za otkup zemljišta i osigurano 44,4 milijuna kuna za radove, što je isplativo jer se šteta po svakoj poplavi na ovom području kreće od 30 do 50 milijuna kuna.

Nasipom će se braniti vodostaj viši od 900 centimetara 

- Sada se ovdje branimo od vodostaja od 820 centimetara, a ubuduće će biti još metar više, dakle za vodostaj viši od 900 centimetara, što se nikada nije dogodilo, ali spremamo se za nove klimatske promjene u budućnosti, rekao je Đuroković.

Ove godine počinje gradnja ili ugovaranje radova vrijednih oko 400 milijuna kuna. Nakon Logorišta trebali bi se početi graditi i nasipi uz brzu cestu, te potom naredne godine 157 milijuna kuna vrijedan armirano-betonski i zemljani nasip na lijevoj obali Kupe (11 km) od Selca do Rečice, te 130 milijuna kuna vrijedan prokop Korana-Kupa.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić pozvao je građane da nastave surađivati na kupoprodaju zemljišta kao do sada, ističući da je na ovom prostoru gdje se spajaju Korana i Mrežnica "glavni udar od poplavljivanja i logično je da se odavde krenulo".

Karlovački župan Damir Jelić podsjetio je da je nekim ljudima ovdje voda bila posljednjih godina pet puta u kući, da su neki digli po dva kredita za obnovu, te da "zato sada treba zapeti".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa