Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
120 komentara

Zmije su budne: Ako vas ugrize poskok, što manje se krećite...

Zmije su sve aktivnije jer im je sezona parenja. 'Travanj i svibanj vrijeme je kada se zmije okupljaju zbog parenja, na otvorenim i osunčanim mjestima te na rubovima šuma', kaže Dušan Jelić

Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
120 komentara

Zmije su su se probudile iz zimskog sna. Kako je zatoplilo, one postaju aktivnije i često ih se može vidjeti u prirodi. Zato treba biti naročito oprezan, kaže nam uzgajivač zmija Neven Vrbanić iz Zagreba.

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, a tri su otrovne - poskok, riđovka i planinski žutokrug. Od njih vreba najveća opasnost za ljude. Na društvenim mrežama ovih dana pojavljuje se sve više fotografija poskoka koji gmižu šumskim putevima, često isprepletenih s još jednim poskokom. Dušan Jelić s Hrvatskog instituta za biološku raznolikost objašnjava da su zmije sve aktivnije jer im je sezona parenja.

- Travanj i svibanj vrijeme je kada se zmije okupljaju zbog parenja, na otvorenim i osunčanim mjestima te na rubovima šuma. No razdoblje parenja traje kratko i već početkom ljeta njihova se aktivnost smanjuje - kaže Jelić, jer ni one ne vole velike vrućine. Upravo zato ih se najviše susreće u prirodi u proljeće, jer se sunčaju.

Vrbanić, koji često u prirodi traga za zmijama, kaže da je poskok dosta raširen i u Istri, gdje mnogo ljudi bere šparoge.

- Najbolje je sa sobom imati štap kako bi se lupanjem otjeralo poskoka. Treba nositi čizme i hlače, a zmiju ne treba dirati. Zaobiđite je ako se ona sama ne udalji. Poskokov otrov, inače, zgrušava krv i razara tkivo. To mu pomaže da lakše probavi plijen. Pri ugrizu ispušta oko 20 miligrama otrova, a smrtna doza za čovjeka je 15.

- Gotovo sve bolnice s područja gdje je raširen poskok imaju protuotrov. Ako vas ugrize, krećite se što manje kako bi srce što sporije kucalo. Tako se otrov ne širi tijelom brzo. Kod zdravog čovjeka u većini slučajeva ugriz nije smrtonosan - zaključuje Vrbanić. Podsjetimo, u Hrvatskoj se zmije ne smije ubijati jer su zaštićene zakonom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message