Obavijesti

News

Komentari 4

Počeli su razgovore o koaliciji: Merkel i Schultz optimistični

Počeli su razgovore o koaliciji: Merkel i Schultz  optimistični

Konzervativni blok koji vodi kancelarka Merkel i SPD počeli su u nedjelju prije podne petodnevne razgovore kojih je cilj ustanoviti mogu li postići zajednički nazivnik za sastavljanje 'velike koalicije'

VIDEO

Njemačka kancelarka Angela Merkel "optimistično" je u nedjelju pristupila prvim razgovorima o koaliciji sa socijaldemokratima (SPD), a njihov čelnik Martin Schulz poručio je da stranka neće povlačiti nikakve crvene linije. 

Konzervativni blok koji vodi kancelarka Merkel i SPD počeli su u nedjelju prije podne petodnevne razgovore kojih je cilj ustanoviti mogu li postići zajednički nazivnik za sastavljanje 'velike koalicije' koja je vladala Njemačkom zadnje četiri godine.

"Ulazim u pregovore optimistično iako sam svjesna da nas čeka golem posao", rekla je Merkel u Berlinu prije početka sastanka.

Čelnik SPD-a rekao je da je rezultat razgovora neizvjestan, ali da im stranka pristupa konstruktivno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Nećemo povlačiti nikakve crvene linije - radije ćemo gurati koliko god možemo crvene politike u Njemačkoj", rekao je Schulz ciljajući na zaštitnu boju stranke, piše Reuters.

Vodstvo SPD-a trebalo bi do petka preporučiti želi li početi službene pregovore ili ne, a odluku će donijeti stranačkom kongresu 21. siječnja.

Na parlamentarnim izborima u rujnu prodor je ostvarila stranka krajnje desnice (AfD), a etablirane stranke nisu dobile dovoljno glasova za veliku većinu u zastupničkom domu. S osvojenih 20,5 posto glasova, što je najslabiji rezultat u poslijeratnoj povijesti, socijaldemokrati su odbacili mogućnost nastavka koalicije s demokršćanskom Unijom CDU/CSU, iako su i Unija i Merkel željeli nastavak suradnje.   

Unija CDU/CSU je zatim tjednima pregovarala s liberalima i zelenima o mogućem sastavljanju tzv. Jamajka koalicije, ali neuspješno.

Horst Seehofer, čelnik Kršćansko-socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske stranke Kršćanskih demokrata (CDU) kojima je na čelu Merkel, također vjeruje u uspjeh.

Seehofer je u nedjelju rekao da njegova stranka pristupa bez tvrdih uvjeta i dodao "moramo postići sporazum".

Napori da se sastavi nova vlada najsnažnijeg gospodarstva Europske unije najdulji su u povijesti te zemlje poslije Drugog svjetskog rata. Andreas Vosskuhle, predsjednik njemačkog vrhovog suda rekao je da Berlin već trpi pad povjerenja međunarodne zajednice zbog teškoća u sastavljanju vlade, piše agencija dpa. 

Stranački prvaci žele do petka utvrditi imaju li dovoljno zajedničkih stajališta za prelazak na sljedeću fazu - službene koalicijske pregovore.

Nesuglasice su brojne, napose u migracijskoj i politici prema Europi te javnim investicijama, piše agencija AFP. 

Ne uspiju li u tom naumu preostaju opcije sastavljanja manjinske vlade koju bi vodila kancelarka Merkel ili raspisivanje novih izbora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1