News

Komentari 14

Svjedok opisao kako je HDSSB izvlačio novac iz proračuna

Svjedok opisao kako je HDSSB izvlačio novac iz proračuna

Nakon što im je pročitana optužnica, Šišljagić i Marolin izjavili su kako se ne smatraju krivima za ovo kazneno djelo kojim je Županija po optužnici Uskoka oštećena za više od 120.000 kuna

Prva isplata kojoj sam svjedočio bila je u lipnju 2011. godine, i to na rođendanskoj proslavi moje kćeri u hotelu Central u Osijeku. Poduzetnik Vlado Kolak, kojem je Županija trebala isplatiti poticaje za njegove dvije tvrtke u iznosu od 100.000 kuna, predao je županu Vladimiru Šišljagiću na ruke 25.000 kuna u novčanicama od 500 kuna. Preostali novac, koji je ostao nakon plaćanja poreza, Kolak je trebao na isti način vratiti u rujnu. Tako je i napravio donijevši mi u rujnu 40.000 kuna, a uz to i dva kartona jabukovače, pića koje je, među ostalim, proizvodio. Nazvao sam odmah župana i rekao mu da ću mu sljedećih dana donijeti taj novac. Tako sam i napravio, a moja supruga i ja smo mu još kući donijeli i tepsiju sirnice, koja mu se jako svidjela kad je bio na rođendanu moje kćeri i koju smo mu obećali prvom prilikom kad se posjetimo, rekao je Zlatko Maksimović, nekadašnji predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije, prvoga dana suđenja županu Vladimiru Šišljagiću (58) i Martinu Marolinu (52), tadašnjem pročelniku županijske Agencije za razvoj, koje se tereti za izvlačenje 122.000 kuna iz županijske blagajne.

Prema optužnici, Šišljagić i Marolin, sami ili posredstvom Zlatka Maksimovića, pronalazili su poduzetnike "od povjerenja" te im isplaćivali bespovratnu novčanu pomoć iz županijskog proračuna, takozvane poticaje. Međutim, isti ti poduzetnici su potom bili dužni i do 80 posto iznosa tih poticaja vraćati Šišljagiću ili Marolinu na ruke. Prvoga dana suđenja Zlatko Maksimović je naveo pet tvrtki koje su tako dobile novac, a čiji vlasnici, njegovi prijatelji, su morali taj novac vratiti, kako tvrdi, "za djelomično financiranje stranke HDSSB".

Motiv za preuzimanje tih sredstava i njihovo kasnije vraćanje visokim dužnosnicima HDSSB-a, ustvrdio je Maksimović, poduzetnici su nalazili u obećanjima da će dobivati poslove na županijskim natječajima, kao što je, primjerice, "Vlado Kolak dobio posao izgradnje sportske dvorane u Satnici Đakovačkoj"-

Zlatka Maksimovića se također teretilo za posredovanje, ali on se početkom veljače na prvom pripremnom ročištu na osječkom Županijskom sudu nagodio s Uskokom i priznao krivnju pa je osuđen na uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Zlatko Maksimović je u svom iskazu za svaku od situacija primopredaje novca naveo svoju suprugu kao svjedokinju.

Branitelj Vladimira Šišljagića tvrdi, pak, da u njegovim iskazima nema ni najmanjeg materijalnog dokaza kao ni dokaza o protupravnom postupanju njegova klijenta te da je Šišljagić "žrtva lažnog svjedočenja čovjeka koji mu se želi osvetiti zbog izbacivanja iz stranke".

Najčitaniji članci