Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Počinje odlučujuća bitka: Vode se borbe tamo gdje je i Dora...

Sirijske demokratske snage koje imaju potporu SAD-a približavaju se posljednjem uporištu Islamske države u blizini iračke granice gdje očekuju "odlučujuću bitku" u nedjelju

Foto: REUTERS
30 komentara

Osvajanjem Baghouza, sirijskog sela na istoku zemlje na obali rijeke Eufrat, završio bi se četverogodišnji međunarodni napor prema slamanju džihadista.

IS je međutim i dalje aktivna prijetnja, koja koristi gerilsku taktiku te i dalje kontrolira pustu zemlju na zapadnu Sirije.

OBITELJ JU ČEKA U HRVATSKOJ Hrvatica u uporištu džihadista: S Dorom Bilić je i njezina kći?

Na tisuće boraca, pristaša i civila pobjeglo je u tu malenu skupinu zaselaka u regiji Deir al-Zor, a kako se teritorij Islamske države smanjivao proteklih nekoliko tjedana, počeli su napuštati regiju, odgodivši tako posljednji napad na islamiste.

Smoke rises from a village near Baghouz | Autor: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Sirijske demokratske snage (SDF), nakon što su evakuirani preostali civili, u petak navečer su ponovno napale Baghouz i sukob s islamistima trajao je gotovo 18 sati.

- Naši vojnici napreduju sporo kako bi izbjegli probleme s minskim poljima. Na tisuće mina postavljeno je uz ceste u tom dijelu regije, rekao je SDF-ov glasnogovornik Marvan Kamislo.

Smoke rises from a village near Baghouz | Autor: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- Očekujemo odlučujuću bitku, rekao je za Reuters, s brda iznad Baghouza.

Ostatak džihadista većinom su strani borci koji koriste tunele kako bi se sakrili te započeli iznenadne napade protiv boraca SDF-a, dodao je Kamislo.

Zapovjednik SDF-a u četvrtak je rekao kako će njegove snage proglasiti pobjedu u tjedan dana.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message