Obavijesti

News

Komentari 17

Odblokirali magistralu, ministar obećao pomoći Podgoranima

Odblokirali magistralu, ministar obećao pomoći Podgoranima
8

Samo 15 minuta nakon početka prosvjeda građani su se razišli na zamolbu policije. Na stranu prosvjednika stao je lokalni župnik koji im je čestitao na jedinstvu akcije

VIDEO

Oko 130 građana Podgore okupilo se oko 9 sati na Jadranskoj magistrali kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog isplate ovrha za turističko zemljište koje koriste državna hotelska poduzeća radi čega je Općini Podgora blokiran račun. 

MUP im naredio da ne blokiraju magistralu

Načelnik Podgore Ante Milišić upozorio je na najavljenom skupu građane da je iz MUP-a dobio izričito naređenje da se magistrala ne blokira jer se time krši zakon zbog čega bi mogla intervenirati policija. Okupljeni Podgorani i mještani drugih mjesta Općine, njih stotinjak, oglušili su se o njegovo upozorenje te kod benzinske crpke u Podgori zaustavili promet na svega nekoliko minuta izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog gašenja javne rasvjete na području cijele Općine koje traje više od 10 dana. 

Policija je bila u pripravnosti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Policija je bila u pripravnosti, međutim nije bilo potrebe za intervencijom. Dok su automobili u oba pravca čekali, načelnik je ponovno pozvao građane da dozvole promet magistralom, a apelu su se pridružili i predsjednik općinskog vijeća i mjesni župnik. Podgorani su tada, naoružani transparentima, odlučili nastaviti tihi prosvjed puštajući ponovno odvijanje prometa na magistrali, smatrajući da su poslali jasnu poruku javnosti.

Ministar im obećao sastanak

- Ova blokada se održava na zahtjev građana općine Podgora. Jučer sam dobio dopis iz Ministarstva pravosuđa da će se do 20. travnja upriličiti u Zagrebu sastanak na kojem će Ministarstva pravosuđa i turizma, Državno odvjetništvo, Općina Podgora i Agencija za upravljanje državnom imovinom pokušati zajednički naći rješenje za problem Općine Podgora - rekao je Milišić.

HEP im isključio struju

Podsjećamo da je problem nastao kad je HEP odlučio isključiti javnu rasvjetu cijeloj općini zbog neplaćanja računa za struju. Apsurd je u tome što je Općini Podgora blokiran račun jer isplaćuje naknadu bivšim vlasnicima kampa Dole, a od kojeg prihod ubiru Hoteli Živogošće koji su 85 posto u vlasništvu države. 

- Zašto bi mi plaćali dugove kampa, ako prihode ubiru Hoteli Živogošće? Neka ga onda država da nama na koncesiju. Ovako ispada da je bivša država nacionalizirala 11 ha zemljišta kampa Dole, a potom ga država Hrvatska odlučila isplatiti bivšim vlasnicima. Zatim je dala koncesiju Hotelima Živogošće, a ovrhe proslijedila na Općinu Podgora. Ako već plaćamo nek se kamp knjiži na nas, da ga mi i koristimo i ubiremo novce od njega pa ćemo plaćati račune, objašnjava Milišić. 

Vlasnici nisu pristali na nisku naknadu

On dodaje i da je ovih dana dobio od Ministarstva pravosuđa dopis da država ipak ne može kamp Dole dati u koncesiju hotelima Živogošće dok se u potpunosti ne razriješe vlasnički odnosi. Naime, 70 posto spornog zemljišta je isplaćeno bivšim vlasništva još 1983. godine. Vlasnici ostalih 30 posto nisu tada pristali na nisku naknadu. Međutim oni su 1994. godine, donošenjem Zakona o turističkom zemljištu, zatražili povrat svog zemljišta ili obeštećenje. 

- Naš proračun je oko 10 milijuna kuna, a moramo platiti 30 milijuna kuna bivšim vlasnicima plus kamatu od 17 posto. Želimo poštivati Ustav i zakone RH. Ali ako se na najavljenom sastanku u Zagrebu nešto ne riješi, neće građani morati sazivati blokadu magistrale, organizirat će to vlast Općine Podgora, rekao je na kraju načelnik Općine Podgora Ante Milišić napominjući kako Općina već danima ne funkcionira te da se to osjeti u radu vrtića, vatrogasaca i drugih institucija. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21