Obavijesti

News

Komentari 72

Podigli optužnicu protiv Envera Buze za ubojstvo 27 Hrvata

Podigli optužnicu protiv Envera Buze  za ubojstvo 27 Hrvata
1

Pripadnici Buzine postrojbe su "na iznimno surov i svirep način" ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti među kojima je bilo žena, djece, staraca i nepokretnih osoba

VIDEO

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za ratne zločine počinjene nad civilima hrvatske nacionalnosti u hercegovačkom selu Uzdol protiv Envera Buze, bivšeg časnika Armije BiH koji je zapovjedao postrojbom čiji su pripadnici ubili 27 djece, žena i staraca, potvrđeno je u utorak iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

Buza (69) je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U rujnu 1993. kada je napadnut Uzdol Buza je zapovjedao postrojbom pod nazivom Samostalni bataljun Prozor Armije BiH. Pripadnici te postrojbe 14. su rujna napali Uzdol te zaseoke Križići, Zelenike i Raići nastanjene Hrvatima.

Kako se navodi u optužnici, pripadnici Buzine postrojbe tamo su "na iznimno surov i svirep način" ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti među kojima je bilo žena, djece, staraca i nepokretnih osoba.

Najmlađa žrtva bio je dječak koji je kada je ubijen imao 10 godina a najstarija žrtva bila je 87-godišnja starica.

Obdukija na tijelima žrtva pokazala je kako su oni ubijeni vatrenim i hladnim oružjem.

Informacije o zločinu u Uzdolu iz 1993. godine bile su toliko uznemirujuće da je tadašnji posebni predstavnik Ujedinjenih naroda odmah od vlasti BiH zatražio istragu a o tom masakru nad civilima odmah je informiran i Vatikan.

Optužnica protiv Envera Buze temelji se na činjenici da je on osobno bio na mjestu gdje su počinjena ubojstva kao i da je naknadno od sigurnosnih službi Armije BiH dobio informacije o razmjerama tog zločina no nije poduzeo ništa kako bi se provela istraga a neposredni počinitelji kaznili.

Iz Tužiteljstva BiH najavili su kako će Buzinu krivnju dokazivati iskazima oko stotinu svjedoka i vještaka te izvođenjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnicu treba potvrditi Sud BiH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu