Obavijesti

News

Komentari 8

Ivanu Mravku počinju suditi za fiktivno zapošljavanje u HEP-u

Ivanu Mravku počinju suditi za fiktivno zapošljavanje u HEP-u
1

Bivši predsjednik uprave HEP-a fiktivnim zapošljavanjem Rade Buljubašića priskrbio mu je protupravnu imovinsku korist od 624 tisuće kn, a HEP oštetio za 760 tisuća

VIDEO

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravka i još četvorice rukovoditelja tog javnog poduzeća zbog sumnje da su zlorabeći položaj i ovlasti fiktivnim zapošljavanjem povratniku iz Australije Radi Buljubašiću priskrbili protupravnu imovinsku korist od oko 624 tisuće kuna, a to državno poduzeće oštetili za oko 760 tisuća kuna.

Mravka i ostale se tereti da su Buljubašiću, koji je bio zaposlen u središnjici HDZ-a, omogućili da od svibnja 2006. do kolovoza 2009. ne radi, a prima plaću te da po povlaštenoj cijeni kupi stan i koristi druge povlastice, poput naknade prijevoza, dopunskog zdravstvenog osiguranja i troškova korištenja mobitela.

Optužnicom se tereti Mravka kao predsjednika Uprave HEP-a, Željka Dorčića kao direktora tog poduzeća, Antuna Crnića kao direktora Direkcije za pravne, kadrovske i opće poslove, Mladena Belju kao direktora jednog pogona i Aleksandra Bernika kao rukovoditelja tog pogona da su inicirali Buljubašićevo zapošljavanjem kako bi mu pribavili nepripadnu korist.

Beljo je, prema optužnici, 12. svibnja 2006. predložio zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme s novim radnikom na radnom mjestu instrumentarac VKV 2, a s čime su se, suprotno internom propisu suglasili Dorčić, Crnić i Mravak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Buljubašić je samo formalno raspoređen na rad u jedan odjel

Beljo je potom u lipnju odabrao i s Buljubašićem zaključio Ugovor o radu, nakon čega je Buljubašić samo formalno raspoređen na rad u jedan odjel, bez stvarnog rasporeda poslova i zadataka, ali uz isplatu plaće, poreza, prireza i doprinosa što su temeljem radnih lista potpisivali Beljo a potom i Bernik, iako su znali da nije radio niti je dolazio posao.

Isplaćenim plaćama i naknadama Buljubašiću je pribavljena korist u ukupnom iznosu od oko 235 tisuća kuna, dok su optuženi, tvrdi tužiteljstvo, HEP oštetili za oko 358 tisuća kuna.

Osim što mu je dopustio da koristi povlastice iz radnog odnosa, Mravak je s Buljubašićem, nakon što su Dorčić i Crnić našli HEP-ov stan, sklopio ugovor o najmu tog stana u Zagrebu a zatim mu i udovoljio zahtjevu da stan otkupi kao zaposlenik HEP-a, protivno odluci o prodaji neposlovne imovine.

Kupoprodajnim sporazumom utvrđena je tržišna cijena stana od 1,2 milijuna kuna, no Buljubašić je naručio vještačenje kojim je cijena stana umanjena za 30 posto pa je utvrđena povlaštena cijena od 907 tisuća kuna.

Istog dana, Buljubašić je zaključio ugovor o kupnji stana za taj iznos čime mu je na štetu HEP-a pribavljena korist u razlici između tržišne i kupovne cijene stana od gotovo 389 tisuća kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag