Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
12 komentara

Podmornica je prije nestanka javila kvar električnog sustava

Više desetaka brodova i zrakoplova Argentine, SAD-a, Velike Britanije, Čilea i Brazila pridružili su se potrazi. Vlasti uglavnom pretražuju površinu iz zraka jer oluje otežavaju plovidbu

The Argentine military submarine ARA San Juan and crew are seen leaving the port of Buenos Aires
Foto: HANDOUT
12 komentara

Argentinska vojna podmornica prijavila je kvar i krenula prema bazi kada je nestala prošlog tjedna na južnom Atlantiku, rekla je argentinska mornarica.

Nevrijeme otežava napore da se nađe podmornica ARA San Juan s 44 člana posade koja je nestala prošle srijede, a nade u uspjeh potrage slabe nakon što je mornarica u ponedjeljak objavila da satelitski pozivi uhvaćeni tijekom vikenda  ipak nisu došli s tog plovila.

Više desetaka brodova i zrakoplova Argentine, SAD-a, Velike Britanije, Čilea i Brazila pridružili su se potrazi. Vlasti uglavnom pretražuju površinu iz zraka jer oluje otežavaju plovidbu.

Gabriel Galeazzi, zapovjednik mornarice, rekao je da je podmornica izronila na površinu i prijavila kvar na električnim sustavima prije no što je nestala 432 kilometara od obale.

"Podmornica je izronila i prijavila kvar, zbog čega je joj je zapovjedništvo naredilo da se vrati u njenu mornaričku bazu u Mar del Plati", rekao je.

Galeazzi je rekao da je normalno za podmornice da imaju kvarove na sustavima. "Ratno plovilo ima mnogo zamjenskih sustava što im omogućuje da se prebace s jednog na drugi kada dođe do kvara", rekao je.

Argentinsko ministarstvo obrane objavilo je ranije da je u subotu zabilježeno sedam neuspjelih satelitskih poziva koji su možda došli iz nestale podmornice što bi mogao biti znak da posada plovila  pokušava uspostaviti kontakt.

Glasnogovornik mornarice Enrique Blabi u ponedjeljak je, međutim, rekao da je podmornica posljednji signal poslala u srijedu.

Zabilježeni pozivi "ne odgovaraju satelitskom telefonu podmornice San Juan", rekao je. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message