Obavijesti

News

Komentari 1

Oporba napustila sjednicu zagrebačke Gradske skupštine

Svaki put kad građani budu plaćali povećane račune za vodu, neka se sjete HDZ-a koji je pomogao Bandiću da se to još jedanput ostvari nakon 2000. godine, poručio je Tomašević

VIDEO

Oporba je u četvrtak poslijepodne demonstrativno napustila sjednicu zagrebačke Gradske skupštine nakon što su vladajući prihvatili zaključak gradonačelnika Milana Bandića o sklapanju sporazuma o razumijevanju vezanom uz pripreme projekta dogradnje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba na treći stupanj pročišćavanja.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! Zvane Brumnić je rekao da oporbeni klubovi napuštaju sjednicu jer je prihvaćanjem te točke učinjena šteta za Grad te da u takvoj skupštini nikakva rasprava nema smisla. 

Brumnić je to rekao poslije stanke koju je nakon prihvaćanja tog zaključka zatražio Klub gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! te su oporbeni zastupnici napustili sjednicu Gradske skupštine.   

U izjavi za Hinu Brumnić je rekao kako je sramotno što Gradska skupština donosi sporazum o koncesiji koji nije u skladu sa zakonom, a tako će biti i kad se donese novi zakon o vodama. Odredbe sadašnjeg ugovora prema kojima je koncesionar dužan obaviti određene radnje stavljaju se izvan snage, čime se izravno ide na ruku koncesionaru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Treba zapamtiti da je koncesionar u zadnjih 20 godina uzeo 2,2 milijarde kuna dobiti i da je 2017. godine imao 46 posto dobiti na ukupne prihode", istaknuo je Brumnić.

Tomašević: Vladajuća većina u Gradskoj skupštini "prevela Zagrepčane žedne preko vode"

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević je rekao kako je vladajuća većina u Gradskoj skupštini Zagrepčane tom odlukom zapravo "prevela žedne preko vode".

Donijela je odluku da se ide u dogradnju pročišćivača s istim koncesionarom koji ostvaruje takvu dobit na građanima Zagreba kroz proračun i račune za vodu kao da se bavi prodajom droge. Eto, tako je visoka ta dobit, istaknuo je Tomašević i dodao kako se sada s tim istim koncesionarom ide u dogradnju pročišćivača iako je on obvezan to učiniti, što će građane stajati stotine milijuna kuna. 

"Svaki put kad građani budu plaćali povećane račune za vodu, neka se sjete HDZ-a koji je pomogao Bandiću da se to još jedanput ostvari nakon 2000. godine", poručio je Tomašević. 

Nestranački zastupnik Vladimir Ferdelji je rekao kako će sporazum za koji su glasovali HDZ-ovi zastupnici i zastupnici Stranke rada i solidarnosti opteretiti građane za 53,7 milijuna eura jer tim štetnim sporazumom preuzimaju obvezu od koncesionara da izgrade treću fazu pročišćivača, što je, prema ugovoru o koncesiji, njegova obveza jer je to udovoljavanje propisima Europske unije.

Dakle, zaključio je Ferdelji, tu obavezu koju preuzimamo od koncesionara platit će Zagrepčani koji će za četveročlanu obitelj vjerojatno vodu plaćati otprilike 1400 kuna na godinu. 

"Kako ćemo to i u kojem obliku platiti, to će pronaći izvršna vlast u gradu, ali je odluka koja je donesena zapravo odluka za koju su svi znali da je štetna, ali su je ipak donijeli. Dakle, ovo nije nenamjerno i nije iz neznanja, dakle, ovo je nakon svih informacija koje su imali", istaknuo je Ferdelji.

Gradska zastupnica Nezavisne liste Zagreba Marijana Sumpor je rekla kako je zanimljiva informacija da je prije gotovo 20 godina sklopljen ugovor o koncesiji po kojem su građani Zagreba dugoročno bili zaštićeni od sličnih događaja u kojima se koncesionar trebao uskladiti s propisima, ali to treba učiniti o svom trošku jer ostvaruje veliku dobit.

"A mi današnjim sporazumom koji je izglasan u Gradskoj skupštini zapravo ukidamo tu zaštitnu klauzulu i preuzimamo trošak na Grad Zagreb u uvjetima kada se zadužujemo uzduž i poprijeko", poručila je Sumpor.

Poduprli dogradnju centralnog uređaja pročišćivača otpadnih voda

Zagrebačka skupština u četvrtak je većinom glasova poduprla sporazum vezan za dogradnju centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, čija je vrijednost procijenjena na 53,7 milijuna eura, a oporba je napustila sjednicu jer smatra da je riječ o štetnoj odluci za Zagreb.   

Sporazum o razumijevanju u vezi s pripremom projekta dogradnje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba (CUPOVZ) na treći stupanj poduprlo je 25 gradskih zastupnika, a 13 ih je bilo protiv. 

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić je rekla da će se uređaj za pročišćavanje nadograditi na treći stupanj u suradnji s koncesionarom – Zagrebačkim otpadnim vodama (ZOV). Podsjetivši kako su dosad izgrađeni prvi i drugi stupanj, istaknula je da se na tom pročistaču na mjesec pročisti više od 12 milijuna kubika otpadne vode.

Podsjetivši kako se time ispunjavaju direktive EU, na što se naša zemlja obvezala, Jozić je rekla da bi taj sporazum poslužio Gradu Zagrebu da od banaka zatraži službene ponude za dobivanje kredita. Objasnila je kako banke nude kredite uz kamatu oko 1,5 posto, što je ocijenila prihvatljivim. Također je rekla da bi dodatak o koncesiji trajao do 2028. godine, kada ona istječe i više se ne bi produživala.

Jozić je rekla i da se vrijednost investicije procjenjuje na 53,7 milijuna eura, tako da bi se 40 posto glavnice kredita otplatilo u devet godina, a ostalih 60 posto u idućih deset godina.

"Mi jednu tako veliku investiciju zapravo vraćamo 19 godina - preko koncesionara devet godina, a u vlastitom aranžmanu – čisti kredit bez ikakvih koncesijskih naknada, u sljedećih deset godina", rekla je.

Navodeći kako je 2,2 milijarde kuna ukupna dobit koju je koncesionar ostvario na račun Zagrepčana, Zvane Brumnić (SDP) je rekao da je u Hrvatskome saboru prije nekoliko dana donesen set vodnih zakona po kojima je propisano da dobit koncesionara u takvim poslovima ne može biti veća od 15 posto.

Smatra kako taj sporazum nije u skladu sa zakonom, koji propisuje da se dodatak ugovora o koncesiji može raditi onda kad je razlika u cijeni do deset posto, a sporazumom će ta razlika biti oko 30 posto ugovora o koncesiji. Također, rekao je, novi zakon ne predviđa da to može raditi koncesionar.

Ističući kako SDP neće poduprijeti taj sporazum, Brumnić je rekao kako je jedno od rješenja da Grad Zagreb cijeli projekt otkupi od koncesionara i provede treći dio.

I Vladimir Ferdelji (nezavisni zastupnik) je rekao da bi potpisati takav sporazumom značilo staviti se u podređeni položaj i preuzeti obvezu da se izgradi treća faza.

Upozorivši kako sadašnji koncesionar na godinu već ostvaruje oko 180 milijuna kuna dobiti, Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) je rekao da će svi koji glasuju za taj sporazum biti krivi što će se građanima povećati cijena vode i što će izgubiti novac iz proračuna.

"Za pročistač ide 218 milijuna kuna, a osam milijuna kuna za nove vrtiće. To je stanje proračuna Grada Zagreba za ovu godinu", rekao je Tomašević i pozvao zastupnike HDZ-a, bez kojih se ne može donijeti ta odluka, da ne glasuju za taj sporazum.

Nakon prihvaćanja tog sporazuma oporbeni klubovi su napustili sjednicu. Zvane Brumnić (SDP) je nakon stanke izvijestio da klub SDP-a i ostali oporbeni klubovi napuštaju sjednicu jer "nakon izglasavanja takve točke i takve štete za Grad Zagreb" nikakva rasprava u Skupštini nema smisla.

(iž)

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti