Obavijesti

News

Komentari 120

'Dok sam živ, spreman sam pomagati obitelji poginulih...'

'Dok sam živ, spreman sam pomagati obitelji poginulih...'
3

Na prošlom ročištu su svjedočili Anica Đerđa Dilber i Boris Seljanovski. Podsjetimo Horvatinčića terete za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro

VIDEO

Na Općinskom sudu u Šibeniku u srijedu nastavljeno je suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću kojem se treći put sudi zbog smrti bračnog para Salpietro koji su stradali u kolovozu 2011. godine nakon što je Horvatinčić na njih naletio gliserom.

Po izlasku iz sudnice, novinarima je rekao:

– Žao mi je što se ovo suđenje vodi već osmu godinu i bio bih sretan da se to završilo što prije. Znate da sam bio na dvije operacije i nikad zbog mene nije bilo prolongirano. Uvijek kažem da mi je žao zbog nesreće i izražavam sućut. Neću biti miran dok ne stupim u kontakt s djecom poginulih.  Pozivam sve koji mi mogu pomoći oko stupanja u kontakt s obitelji poginulih. Na raspolaganju sam tu da sjednemo i dogovorimo financijsku odštetu. Spreman sam pomagati toj obitelji dok god sam živ, kaže Horvatinčić i dodaje:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Javni linč protiv mene traje. Tu su sudski spisi, sudsko vijeće, ja vjerujem u hrvatsko pravosuđe i na toj liniji ostajem. 

Pokretanje videa...

01:57

Na pitanje novinara zašto se 2005., 2007. i 2008. godine javio na hitnu pomoć, Horvatinčić kaže:

- Na gradilištu mi se dogodila nesvjestica. Pao sam na stol, razbio sam staklo. Došao sam na hitnu, svi znaju da sam radoholičar i da radim 15 sati dnevno. Liječnica mi je rekla da se idem naspavati. 

Na novinarsko pitanje je li to bila sinkopa, Horvatinčić je odgovorio:

- Vjerojatno je, ali nije bilo utvrđeno tada. Bila je nesvjestica. 

'Zbog sinkope se nije javljao liječniku'

U nastavku suđenja svjedočile su medicinske vještakinje. Istaknuto je da vještakinje ne mogu ni tvrditi ni opovrgnuti da se u određenom trenutku mogla dogoditi kriza svijesti odnosno sinkopa, piše Večernji list

– Na temelju problema s vratnom kralježnicom i arterijom mogućnost sinkope je postojala, ali ne mogu potvrditi je li i bila. Do tog trenutka ne postoji dijagnoza sinkope i zbog toga se nije javio liječniku, već postoji dijagnoza ataka, odnosno klonuća, što može biti indikacija za presinkopu i sinkopu... – rekla je  dr. Vesna Šerić, uz raspravu o tome koliko sinkopa traje, ima li amnezije i konfuzije nakon povratka svijesti, je li sinkopa proces..

Pokretanje videa...

02:46

Odvjetnik Horvatinčića je istaknuo da se Horvatinčić prije nesreće tri puta javljao u hitnu pomoć.  Vještak Kristina Potočki govorila je o degenerativnim promjenama na Horvatinčićevoj kralježnici.  – U užem psihijatrijskom smislu Horvatinčić ne boluje od psihičkih bolesti i ne može se govoriti o smanjenoj sposobnosti upravljanja plovilom – istakla je pak vještakinja psihijatrica.

Na zadnjem ročištu u studenom svjedočila je Anica Đerđa Dilber.

'Tomina glava je bila pognuta'; 'Nisu se žalili na te probleme...'
'Tomina glava je bila pognuta'; 'Nisu se žalili na te probleme...'

Iz Tribunja smo gliserom krenuli prema Hvaru. On je vozio, ja sam sjela. On je gledao  prema naprijed, a ja prema krmi. Nešto sam ga pitala i nije mi odgovorio, glava mu je kada sam ga pogledala bila prema dolje i ruke su mu bile u neprirodnom položaju kao da je bio u nesvjestici. Kada sam ga prodrmala i viknuli Tomo, tada se trgnuo i rukama se pokušao pridržavati po komandnoj ploči. Nakon toga sam osjetila udarac - rekla je tada Dilber.

Kako Kerum i Horvatinčić slave Martinje: Zagrljeni uz pjesmu
Kako Kerum i Horvatinčić slave Martinje: Zagrljeni uz pjesmu


Iz DORH-a su nakon iskaza upitali Anicu Đerđu Dilber zašto kod istražnog suca nije govorila da je prodrmala Horvatinčića i da se tada prenuo. Rekla je kako ostaje pri ranijem iskazu, a na upit kojem iskazu kod suca istrage ili na suđenju, opet je rekla da ostaje kod ranijeg iskaza. Potom je dala iskaz o događanju nakon nesreće. 

Pokretanje videa...

05:40

Nakon Anice Đerđe Dilber svjedočio je Boris Seljanovski, inspektor sigurnosti plovidbe šibenske lučke kapetanije.

I tebe sam sit, sinkopo: Uz vino i muziku zaboravili su na afere
I tebe sam sit, sinkopo: Uz vino i muziku zaboravili su na afere

- Stojim iza svega što sam govorio i dao po pitanju dokumentacije. Jedino novo je što sam u međuvremenu išao u mirovinu. Napravio sam zapisnik, prvo saslušao gospođu koja je bila s okrivljenikom u gliseru, a potom njega i tražio da napravimo skicu i on je nacrtao skicu, govorio kuda su kretali, znao je da je vozio 20 čvorova, ja sam tako pisao i on je sve potpisao. On je nacrtao smjerove odnosno kuda je išao on i kuda je išla jedrilica. Njihovu iskazi što se dogodilo su identični i nisu se žalili na bilo kakve zdravstvene probleme. Horvatinčić je potpisao zapisnik i on je dobio jedan primjerak. Mi smo namjeravali pokrenuti prekršajni postupak. Rekao sam Horvatinčiću da ima pravo na odvjetnika iako to ne stoji u zapisniku. On je sam rekao da neće odvjetnika. Na skici ima moga rukopisa i to po pitanju naziva brodova. Dopisao sam i iz njegova iskaza da je išao na autopilot i da je izgubio komande - rekao je Seljanovski. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a