Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
62 komentara

Poginulo 30 ljudi: Armenija i Azerbejdžan opet su u ratu

Rusija i Zapad pozvali su obje strane na mir i prekid sukoba i u subotu navečer činilo se da se stanje stabiliziralo nakon sukoba u kojima su dvije civilne žrtve...

Foto: Reuters/PIXSELL
62 komentara

Azerbajdžanske i armenske snage sporadično su razmjenjivale vatru u nedjelju na granici Nagorno Karabaha gdje je u petak i subotu ubijeno 30 osoba u sukobima najsmrtonosnijiima nakon rata iz 1994. godine.

Rusija i Zapad pozvali su obje strane na mir i prekid sukoba i u subotu navečer činilo se da se stanje stabiliziralo nakon sukoba u kojima su dvije civilne žrtve bile među 30 poginulih.

"Armenske snage prekršile su prekid vatre 130 puta ijekom noći ispaljujući vatru iz minobacača" i vatrenog oružja, objavilo je azerbajdžansko ministarstvo obrane. 

"Vatra je iz istodobno otvarana iz smjera Armenije i iz Nagorno Karabaha, područja koje su Armenci okupirali", objavilo je azerbajdžansko ministarstvo obrane i dodalo "Azerbajdžanska vojska odgovorila je". 

Armensko ministarstvo obrane objavilo je da su "se borbe nastavile u nedjelju ujutro na jugu" Karabaha i da "Azerbajdžanci pokušavaju napasti, ali su pokušaji odbačeni".

U sukobima koji su počeli noću na subotu i nastavljeni tijekom dana ubijeno je 18 armenskih i 12 azerbajdžanskih civila. Svaka strana navodi da je poginuo i jedan civil. 

To su najteži sukobi između Bakua i Erevana od potpisivanja primirja 1994. kada je okončan rat oko Nagorno Karabaha, azerbajdžanske pokrajine nastanjene uglavnom Armencima, koji je počeo 1988. i u kojem je ubijeno više od 30.000 osoba.

Bez obzira na pokušaje međunarodnih posredovanja, primirje iz 1994. duž linije razgraničenja redovno prekidaju pucnjave između azerbajdžanske i vojske separatista koje podržava Erevan.

Dvije zemlje još nisu potpisale mirovni sporazum o Nagorno Karabahu, za koji međunarodna zajednica i dalje smatra da pripada Azerbajdžanu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message