Obavijesti

News

Komentari 28

Poginuo posljednji klaun Alepa: Nije htio otići i napustiti djecu

Anas je živio za to da uveseljava djecu na najmračnijim i najopasnijim mjestima, rekao je njegov brat. Al-Basha je ostao u opkoljenom Alepu nakon što je njegova obitelj pobjegla

VIDEO

Anas al-Basha (24), socijalni radnik koji je maskiran u klauna uveseljavao djecu u opkoljenom istočnom Alepu, poginuo je u zračnom napadu. 

Anas je živio za to da uveseljava djecu na najmračnijim i najopasnijim mjestima, rekao je njegov brat. Al-Basha je ostao u opkoljenom Alepu nakon što je njegova obitelj pobjegla. 

- Anas je odbio napustiti Alep i odlučio je ostati kao volonter kako bi pomogao civilima i djeci i ulio im nadu - rekao je njegov brat, prenosi The Sun. 

I Anasov šef Samar Hijazi ima same riječi hvale za mladića koji se oblačio u klauna kako bi uveselio djecu usred rata.

- Izvodio je skečeve za djecu i rušio barijere među njima - rekao je. Institucija za koju je radio, Space for Hope, koja se brine o djeci koja su ostala bez roditelja, trenutno je obustavila sve akcije u Alepu.

Turska i Rusija: Treba prekinuti vatru u Alepu

Turska i Rusija, dvije sile koje podupiru suprotstavljene strane u sirijskome ratu, rekle su u četvrtak da se slažu da je potrebno zaustaviti borbe i osigurati pomoć za Alep, no među njima ostaju duboke podjele u pogledu tog sukoba.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da su se on i njegov kolega Sergej Lavrov koji je u posjetu Turskoj složili o potrebi prekida vatre u Alepu no dodao da tursko stajalište o sirijskome predsjedniku Bašaru al Asadu ostaje nepromijenjeno.

Rusija je najveća potpora Asadu dok Turska podupire pobunjenike koji ga žele svrgnuti. Pobunjenici su pod opsadom u istočnom Alepu nakon velikog napretka snaga sirijske vlade proteklih dana te se nalaze na rubu velikog poraza.

"Primirje mora biti postignuto u cijeloj Siriji, najprije u Alepu", rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za tisak u sredozemnom gradu Alanyji te dodao da je Turska u dogovoru s Rusijom u širem smislu o potrebi prekida vatre, humanitarne pomoći i političke tranzicije.

Lavrov: Spasit ćemo grad od terorista

Lavrov je rekao da se mora zaustaviti krvoproliće u Siriji i na tom prostoru, da je Moskva spremna za pregovore sa svim zaraćenim stranama i da će nastaviti suradnju s Turskom. No on je također kazao da će Rusija nastaviti operacije u istočnom Alepu i spasiti grad od onih koje je opisao kao 'teroriste'.

Sirijski pobunjenici u srijedu su obećali boriti se za istočni Alep suočeni s iznenadnim napretkom vladinih snaga koji je za trećinu odrezao područje pod njihovom kontrolom.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan razgovarao je o stanju u Alepu s ruskim kolegom Vladimirom Putinom preko telefona treći put u tjedan dana u srijedu i složio se o potrebi prekida vatre, rekli su izvori iz Erdoganova ureda.

Premda ostaju podijeljeni u pogledu stavova o Asadovoj budućnosti, Ankara i Moskva pokušavaju pronaći zajedničko stajalište o Siriji nakon njihova ponovna zbližavanja u kolovozu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...