Obavijesti

News

Komentari 42

Pogledajte dramatične snimke kanadera koji gase veliki požar: 'Radimo nadljudskim naporima'

Pogledajte dramatične snimke kanadera koji gase veliki požar: 'Radimo nadljudskim naporima'
2

Vjetar je toliko brzo širio vatru da je u jednom trenu bio ugrožen zračni promet. Putničke avione su preusmjerili, a kanaderi su jurili u pomoć

VIDEO

Sve snage idu, teško je ludilo. Radimo nadljudskim naporima da riješimo požar.

Rekao je to vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević u dramatičnim trenucima požara u Segetu Gornjem kraj Trogira. Stup dima izdizao se stotinama metara u zrak. Plamen je gutao nisko raslinje i makiju na teško pristupačnom terenu. Sve raspoložive snage izašle su na požarište. Brda iznad Trogira izgledala su apokaliptično. Zapovjednik Kovačević je za N1 rekao kako je na terenu 180 vatrogasaca, 50 vozila, a u gašenju su pomagala i tri kanadera, dva air tractora te vojni helikopter.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

VIDEOVIJESTI 2.8.2021. VIDEO

Najveći je to požar do sada ove sezone, a zaprijetio je i obližnjim naseljima. Navodno je vatra zahvatila i jednu kuću. Srećom, hrabri vatrogasci uspjeli su spriječiti veću štetu.

- Kuće su obranjene, ali požar nikako nije pod nadzorom. Oštećene su dvije kamp kućice, ali vatra više ne prijeti kućama - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za HRT dok je još trajala borba vatrogasaca koji su pokušavali zaustaviti širenje vatre.

A ona se uz jak vjetar širila prema Planom u pravcu deponija. Zahvatio je i dio borove šume, a vatrogascima je dodatno otežavao posao nepristupačan teren.

Pogledajte fotografije i snimke velikog požara kod Trogira: Oko 170 vatrogasaca je na terenu
Pogledajte fotografije i snimke velikog požara kod Trogira: Oko 170 vatrogasaca je na terenu

Vatra se tako širila i prema obližnjem kamenolomu gdje su radnici mogli samo stajati i promatrati plamen kako se uzdiže metrima u zrak.

- Gase avioni, gase vatrogasci, a požar se širi. Vjetar puše i otežava situaciju. Od velike pomoći su helikopteri, air tractori i kanaderi - rekao je zapovjednik Kovačević za Dalmaciju Danas. Na teren je izašao i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Istaknuo je kako su se vatrogasci pregrupirali te sprječavali da se Požar u Planu ne širi prema sjeveru. Pohvalio je sve snage jer su u Baradama obranili kuće.

Pepeo padao po Kaštelu 

Osim što je požar iza sebe ostavljao pustoš, nastali su i drugi problemi. Jak vjetar nosio je pepeo sve do Kaštel Kambelovca, a dim je prekrio nebo nad okolicom trogira. Prekinut je bio i cestovni promet koji je morala regulirati policija. Vozilo se tako jednim kolničkim trakom, a drugi je policija oslobodila da se vatrogasci i vozila mogu neometano kretati. U naseljima oko kojih gori nestalo je i struje. Brojni ljudi ostali su tako u panici. Zbog požara i gustog dima je bio i otežan zračni promet. Zbog slabe vidljivosti iznad splitske zračne luke zrakoplov kompanije Easy Jet nije mogao sletjeti, javlja Dalmacija Danas. Nekoliko aviona koji su trebali sletjeti u splitsku zračnu luku preusmjereni su u Zadar. Područje iznad Splita i okolice jučer nije bilo za avione...

Požar u Splitu: Gorjelo u blizini obiteljskih kuća na Firulama
Požar u Splitu: Gorjelo u blizini obiteljskih kuća na Firulama

Osim za hrabre pilote kanadera koji su opet, da bi obranili mjesta i ugasili požar, davali najbolje od sebe.

- Sigurno je da imamo ponajbolje pilote kanadera na svijetu. Navikli smo na takve stvari i kad nam dođu pomoći, mi smo mirni - rekao nam je Mario Čović, zamjenik zapovjednika JVP-a Makarska.

Podsjetimo, upravo u Makarskoj su vatrogasci gasili požar kada je jedan od pilota kanadera izveo vratolomiju. Vatra je gorjela ispod litica, a kanader se spustio na ekstremno malu visinu i doslovno ‘bježeći’ od litice ‘istresao’ vodu na vatru. Već sad, točnije do 1. kolovoza ove godine, pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva imaju gotovo jednak angažman na požarištima te sati leta kao u cijeloj protupožarnoj sezoni 2020. godine. Od 21. lipnja do 1. kolovoza ove godine pripadnici HRZ-a sudjelovali su u gašenju 45 požara te su imali 1617 letova.

Avioni rade punom parom 

Brojano u satovima, to je više od 274 sata naleta, a izbačeno je 7545 tona vode.

VIDEO Ponovno je buknulo kod Trogira: 'Radimo sve što sada možemo, tu ćemo biti cijelu noć'
VIDEO Ponovno je buknulo kod Trogira: 'Radimo sve što sada možemo, tu ćemo biti cijelu noć'

Usporedbe radi, 2020. godina bila je ispodprosječna što se tiče angažmana zračnih protupožarnih snaga. Tako su lani od 15. lipnja do 25. rujna sudjelovali u gašenju 49 požara, ostvarili su oko 290 sati naleta i izbacili oko 7900 tona vode. No “ludi momci”, kako često nazivaju pilote kanadera, nisu samo angažirani na požarištima u Hrvatskoj. Dvije posade, koju čine šest pripadnika Oružanih snaga RH te četiri zrakoplovna tehničara, upravo su u nedjelju s kanaderom otišla put Turske kako bi pomogli u gašenju katastrofalnih požara u toj zemlji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca