Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Pogledajte kako izgleda kuća u kojoj je poginulo šest štićenika

Obišli smo zgarište požara u Andraševcu u kojem je život izgubilo šest štićenika Doma za starije i nemoćne. I dok se rezultati očevida još uvijek čekaju, pogledajte kako mjesto tragedije izgleda dan poslije

Foto: Ivan Pavić/24sata
53 komentara

Dan nakon nezapamćene tragedije koja je potresla Zagorje obišli smo zgarište požara u Andraševcu u kojem je život izgubilo šest štićenika Doma za starije i nemoćne.

Evo kako izgleda pomoćni objekt u kojem je izgorjelo šestero ljudi dan poslije:


Uzrok požara staračkog doma u Andraševcu kojem je vlasnica Gabrijela Čičković još nije poznat, čekaju se rezultati očevida.

Zaposlenica doma: Korisnici ne žele da ih se preseli od nas

Marija Landripet zaposlenica je Doma za starije i nemoćne Zelena Oaza u kojemu je u subotu ujutro oko 5 ujutro izbio požar. Cijeli dan provela je u domu s korisnicima koji su boravili u glavnoj zgradi i koji nisu ozlijeđeni. Kratko nam se javila po povratku kući, a njezine riječi prekidale su suze.

POŽAR U DOMU 'Nadam se da teta nije patila, u šoku sam. Imala je 103 godine'

- Poručujem svim zlobnicima da ih može biti sram kako su postupili. Naša šefica Gabrijela Čičković je najbolja osoba bila prema tim ljudima. Svima nam je teško, djelatnicama i svom osoblju. Rekli su nam da će iseliti sve korisnike. Ti ljudi i njihove obitelji ne žele ići od nas - kazala je. Bila je previše potresena kako bi nastavila razgovor.

Foto: Ivan Pavić/24sata Kako doznajemo, tijekom noći su u glavnom objektu Doma za starije Zelena Oaza na adresi Dolinska 22 u Andraševcu boravile dvije djelatnice koje su redovito svaka dva sata obilazile korisnike u većem glavnom i pomoćnom objektu. 

Vlasnica doma je Gabrijela Čičković koja u Andraševcu na adresi Dolinska 8 ima još korisnika. Zaposlenici te objekte zovu Dom 1 i Dom 2. Dom 1 prvi je otvoren. Dom 2 otvoren je naknadno na drugoj adresi nakon što je vlasnica zatražila dozvolu za proširenje.

Foto: Ivan Pavić/24sata On je doznajemo, kompletno preuređen kako bi smjestio korisnike, a u pomoćnom objektu navodno je stanovao sin vlasnice sa svojom suprugom. Prije nekih godinu i pol, on se, kažu nam, iselio, a prostor je prilagođen za najteže, nepokretne korisnike.

Foto: Ivan Pavić/24sata Taj prostor je imao dvije sobe, dvokrevetnu i četverokrevetnu te kupaonicu, a nepokretne štićenike preselili su u njega kako bi djelatnici Hitne kad dolaze imali lakši pristup. Isti izvor tvrdi da oba objekta imaju sve potrebne dozvole.

Vlasnica je od županije tražila dozvolu za proširenje doma

Foto: Facebook/Igor Kralj/PIXSELL Vlasnica doma od Krapinsko-zagorske županije dozvolu za otvaranje Doma dobila je u siječnju 2012. Iduće godine je dobila dozvolu za proširenje kapaciteta. Ukupni kapacitet za koji je županija izdala dozvolu bio je 13 korisnika.

'U sekundi je buknulo. Izgorjela je kuća s nepokretnim ljudima'

Bilo je užasno, telefon je zazvonio oko pola šest, nazvala je šefica. Ukućani su počeli vrištati, priča nam članica obitelji jedne od djelatnica staračkog doma u Andraševcu. Njen član obitelji je također štićenik istog tog doma, kaže nam. Srećom, preživio je.

Naša sugovornica je na mjesto nesreće, kako nam kaže, došla neposredno nakon požara. 

PUČKA PRAVOBRANITELJICA: 'Obiteljski domovi se uopće ne provjeravaju nakon otvaranja!'

- Odvojene su dvije kuće, moj član obitelji je bio u drugoj kući, onoj koja nije planula. U toj velikoj kući nalaze se pokretni ljudi, a u maloj pomoćnoj, onoj koja je izgorjela, tamo su nepokretni. Ne znam koji je uzrok požara, vjerojatno instalacije. Može biti i da je netko pušio, dovoljan je jedan opušak - priča nam djevojka koja je zamolila da ostane anonimna.

- Šefica Gabrijela je nazvala kući oko pola šest. Ukućani su odmah počeli vrištati. Članica obitelji je trebala biti slobodna, ali je odmah otišla na posao. Član obitelji mi je tu u staračkom domu pa smo svi odmah otišli tamo. Došli smo odmah nakon požara. Te dvije kuće su udaljene pola metra jedna od druge i kad je buknuo požar, svi su se probudili. Bila je panika, u sekundi je buknulo. Djelatnica iz prve kuće je otrčala na kat i nazvala vatrogasce čim je počelo gorjeti. Ali ništa se nije moglo poduzeti. Štićenici su paničarili. Djelatnica i šefica su odmah evakuirali sve - priča žena.

Foto: Ivan Pavić/24sata - Odmah su došli i ogradili ostale ljude da ne gledaju mrtva tijela. Nažalost, ja sam ih vidjela. Osobno sam poznavala jednog čovjeka koji mi je dolazio u kafić, on je bio stalni gost. Ostale sam znala površno, iz posjeta članu obitelji - dodaje.

- Šefica je jako loše, u šoku je. Bila je panika, ona je jako loše reagirala na ovu tragediju jer joj je jako stalo do tih ljudi. Gurala je da dom uspije i bio je dobar dom. Uvijek se tražilo mjesto više jer je tamo uvijek bila obiteljska atmosfera, ali sve je uvijek bilo popunjeno - ispričala nam je potresena članica obitelji jedne od djelatnica.


 

Možda vas zanima i ovo:
Message