Obavijesti

News

Komentari 19

Pogledajte kako naši piloti vježbaju gađanje iz helikoptera

Pogledajte kako naši piloti vježbaju gađanje iz helikoptera
1

Ovo je treći ciklus bojevih gađanja i raketiranja izveden iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u obuci prve skupine hrvatskih pilota na ovom tipu izvidničko-borbenog helikoptera

VIDEO

Piloti Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku proveli su od 10. do 12. studenoga 2017., na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju prva taktička grupna bojeva gađanja i raketiranja u dnevnim i noćnim uvjetima u paru helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, javio je MORH.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovo je treći ciklus bojevih gađanja i raketiranja izveden iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u obuci prve skupine hrvatskih pilota na ovom tipu izvidničko-borbenog helikoptera. Nakon uspješno izvedenih bojevih gađanja i raketiranja pod vodstvom američkih instruktora u kolovozu i samostalnog djelovanja u rujnu ove godine, ovo je prvo grupno gađanje i raketiranje hrvatskih letačkih posada na helikopterima OH-58 D Kiowa Warrior.

I ovog puta, gađanje i raketiranje izvodilo se iz puškostrojnice 12,7 mm, nevođenim raketnim zrnima Hydra 70 mmm, školskim raketama Helfire te iz osobnog naoružanja puške Heckler-Koch G-36CV, a sve u paru od dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Provedbu taktičkih bojevih gađanja i raketiranja pratili su američki timovi instruktora sa zemljskih pozicija koji su ocjenjivali pogotke u formacijama: posada-tim (posada kroz učinkovitosti na pozicijama lijevog i desnog pilota, te tim kao cjelina vođa-pratitelj s posebnim naglaskom na poziciju zapovjednika misije koji u odnosu na dojavljenu vrstu cilja s koordinatama od strane ocjenjivača sa zemlje donosi odluku o vrsti manevra i načinu uništenja cilja s dva helikoptera istovremeno). Posade za pojedini tim su činila četiri hrvatska pilota u dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, a  odlučujuća ocjena za službenu kvalifikaciju svakog od timova bila je ona za bojeva djelovanja po ciljevima u noćnim uvjetima.

Osim procjene ispravnosti, donešene odluke u realnom vremenu od strane zapovjednika misije zračne operacije, ocjenjivala se efikasnost, brzina, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima. Također, ocjenjivanje je uključivalo i zasebne rezultate iz sve četiri vrste naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja. Cijeli proces od prilaska i uočavanja cilja, gađanja i raketiranja, navođenja drugog helikoptera i  izvedbe napada dio je procedura i taktičkih postupaka osposobljavanja hrvatskih letačkih posada za provedbu specijalnih operacija.

Ovo je bila kruna obuke hrvatskih pilota čime su zaokružene sve faze potpune uporabe helikoptera OH-58D Kiowa Warrior. Također, uskoro se očekuju i posljednji ispitni letovi za zvanja probnih pilota. Ovim činom približio se i kraj misije američkih timova instruktora koji uskoro napuštaju bazu Zemunik, a obučeni hrvatski piloti preuzimaju ulogu samostalnog obučavanja ostalih hrvatskih pilota na Kiowama.

Cijeli ciklus obuke uspješno su završili i zrakoplovni tehničari svih specijalnosti koji također dobivaju certifikate za samostalne provoditelje obuke. Kroz tri provedena ciklusa taktičkih bojevih gađanja i raketiranja u potpunosti su ovladali opsluživanjem helikoptera borbenim sredstvima, kao i radu u borbenim uvjetima na terenu. U ovom posljednjem angažmanu su dodatno potvrdili već razvijene nove sposobnosti upravljanja sustavima naoružanja i nadopunjavanje helikoptera gorivom bez gašenja motora u dnevnim i noćnim uvjetima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina