News

Komentari 9

Pogledajte kartu svih potresa većih od jednog Richtera u razdoblju od deset godina

Pogledajte kartu svih potresa većih od jednog Richtera u razdoblju od deset godina

Napravljene su karte i animacije potresa u razdoblju između 2008. i 2018. godine., no postoji vjerojatnost da poneki sitni potres nismo mogli locirati jer se hrvatska mreža seizmografa kroz to vrijeme razvijala

S obzirom na to da je podrhtavanje tla u Zagrebu i okolici postalo 'novo normalno', seizmološka služba Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu otvorila je na Facebooku službenu stranicu 'Zagrebački potres 2020' na kojoj korisnici mogu pitati sve što ih zanima. 

Pogledajte novo lice zagrebačke katedrale: 

Između ostalog napravljene su karte i animacije potresa u razdoblju između 2008. i 2018. godine.

- Postoji vjerojatnost da poneki sitni potres nismo mogli locirati jer se hrvatska mreža seizmografa kroz to vrijeme razvijala i unaprjeđivala (zagrebačka seizmografska mreža uspostavljena je nešto kasnije).

Dakle, (vrlo) slabi potresi nisu nešto što će u potpunosti prestati, no trebali bi se razrijediti. Sitnih potresa bilo je i proteklih desetljeća, no uglavnom su prolazili neopaženo ili se mislilo da je prošao kamion ili propuh zalupio vrata ili nam se učinilo - stoji u objavi seizmologinje Helene Latečki koja je izradila karte. 

Seizmologinja je poručila kako je normalno da smo 'istraumatizirani' ožujskim glavnim potresom. 

Najčitaniji članci