Obavijesti

News

Komentari 110

Pogubna strategija: Žalosno je da sve ovisi samo o turizmu...

Pogubna strategija: Žalosno je da sve ovisi samo o turizmu...
1

Država se apartmanizirala, a zbog sigurne injekcije novca, koja stiže svakoga ljeta, nije imala razloga provoditi reforme i dizati konkurentnost zemlje

VIDEO

Nikad sva jaja u istu košaru, to je jedna od ključnih, elementarnih i zdravorazumskih preporuka u svijetu gospodarstva, novca i investicija. Hrvatska je, nažalost, učinila suprotno i sve uložila na jednu kartu - turizam.

Pogubnost te strategije sad se jasno vidi. U svijetu smo, uz Maltu, najovisniji o turizmu pa ćemo lekciju o ovisnosti i platiti skuplje od drugih, skuplje nego ikad. Ako od 10 milijardi planiranih eura zaradimo tri, bit će “puna šaka brade”, iako je i to upitno.

Pogledajte video: Velika rupa u proračunu

Pokretanje videa...

video vijesti 24-04 01:19

Reforme su na čekanju

Ministar financija morat će se polomiti da nadoknadi milijarde koje će mu nedostajati, jer će u masi prihoda koji potječu iz turizma, a koja se opterećuje porezima, trošarinama i drugim davanjima, nedostajati više od 50 milijardi kuna.

Monokultura turizma opasna je na puno načina. Masa stanovništva dobiva poruku, koju primjenjuje u praksi, kako je najjednostavnije zarađeni novac onaj od turističke rente. To nije sasvim istina, ali ljudi doživljavaju da je perspektiva života od zimmer-frei filozofije sigurna.

Dalmatinski gradovi tijekom jeseni, zime i proljeća zamiru ili životare.

Država se apartmanizira, Vlada, javna uprava i lokalna samouprava, zbog - sve do jednom - sigurne injekcije novca koja stiže svakoga ljeta nema razloga provoditi reforme i dizati konkurentnost zemlje, pa sve što nije naslonjeno na turizam ili javni sektor, odnosno središnju i lokalnu državu, propada.

Ukratko, od svih strategija koristili smo najzavodljiviju, najjednostavniju, najinertniju i najopasniju, a koliko je ona razorna sad ćemo, nažalost, vidjeti i osjetiti. Udruga Glas poduzetnika upozorila je da Hrvatska nije spremna nositi se s problemom turista eventualno pozitivnih na korona virus, što potvrđuju i događaji na teniskom turniru u Zadru, ali ne samo oni.

HZJZ je tri tjedna nakon otvaranja granica donio upute za turističke djelatnike u slučaju da su gosti pozitivni na COVID-19, no nema konkretnog plana, priopćio je Glas poduzetnika.

Jesmo li spremni za turiste?

Ako smo u prevenciji širenja bolesti na početku pandemije bili brzi i efikasni, kod otvaranja granica i pripreme za ulazak turista očito nismo na toj razini, ocjenjuje udruga kritizirajući kašnjenje s objavom preporuka u trenutku kad imamo više od 150.000 turista u zemlji. U uputama ništa ne piše, gdje će iznajmljivač apartmana s gostima u slučaju zaraze korona virusom?

HZJZ problem spušta na lokalne stožere civilne zaštite, no dok se oni dogovaraju i smišljaju kako to organizirati, briga zapravo ostaje na samom iznajmljivaču, upozorava udruga. Lokalne zajednice i veći turistički kompleksi morali bi sad na brzinu organizirati turističke ambulante, angažirati liječničke timove, osigurati zaštitnu opremu i dijagnostiku za koronu.

Za mnoge od 555 lokalnih jedinica to je naprosto nemoguće. Bilo bi racionalnije da se ranije ojačalo kapacitete postojećih subregionalnih domova zdravlja, kaže Glas poduzetnika. ž

Hoće li ovo iskustvo, kad na kraju godine podvučemo crtu, biti dovoljan signal da se moramo mijenjati ili ćemo nastaviti po starom?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a