Obavijesti

News

Komentari 373

'Poklič 'Za dom spremni' služi da publika digne desnicu i urla!'

'Poklič 'Za dom spremni' služi da publika digne desnicu i urla!'

Thompson smije pjevati poklič 'Za dom spremni' na početku svoje pjesme 'Bojna Čavoglave'. Odlučio je tako Visoki prekršajni sud. O tome je odlučivalo 20 sudaca, no nisu svi sretni s ovom odlukom.

VIDEO

Visoki prekršajni sud je odlučio - poklič “Za dom spremni” na početku Thompsonove pjesme “Bojna Čavoglave” nije prekršaj.
Ova odluka je obvezujuća, no suprotna dosadašnjim stavovima i tumačenjima Ustavnog suda. Na sjednici o kontroverznom pokliču odlučivalo je 20 sudaca. Povjesničari i pravnici nisu oduševljeni ovom odlukom.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI: 

Pokretanje videa...

video vijesti 03-06 01:22

- Za mene je ova odluka očekivana, no s njom se ne slažem. Jasno je da se taj poklič iz pjesme zloupotrebljava kako bi publika dizala desnicu i urlala: ‘Za dom spremni’ te da je to dugoročno pogrešna odluka - kaže nam bivši hrvatski predsjednik, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Ivo Josipović. Misli li da će se buduće sudačke odluke povoditi za ovom kad je u pitanju spomenuti poklič kaže: “Mislim da je trend tolerancije i sve veće naginjanje prema ustašofiliji, tako da me ništa ne bi čudilo”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatski povjesničar Hrvoje Klasić smatra da je sve o pokliču bilo jasno i prije ove odluke.

- Moj stav o tom pozdravu je jasan. Imamo dvije situacije - Thompsonovu pjesmu i sam pozdrav ‘Za dom spremni’. O karakteru i podrijetlu pozdrava nema potrebe trošiti riječi. Izmislili su ga i uveli ustaše, a Thompsonova pjesma i pozdrav na uniformama HOS-a nastali su u kontekstu osjećaja patriotizma prema NDH.

GLAS: Trebali bi se svi ozbiljno zabrinuti zbog institucionalne rehabilitacije ustaštva i nacizma
GLAS: Trebali bi se svi ozbiljno zabrinuti zbog institucionalne rehabilitacije ustaštva i nacizma

Dovoljno je pogledati neke izjave Thompsona i HOS-ovaca pa da vam je jasno kako taj pozdrav nije pao s neba, nego su ga uvrstili baš zato što je bio ustaški i imao svoju namjenu u ratu protiv Srba. To što se on tolerirao 30 godina, bilo kroz simbole na uniformama ili u pjesmi, to je problem, ali pogreške se moraju ispravljati - rekao nam je Klasić. Za njega je odluka Visokog prekršajnog suda pogrešna.

- Ova odluka stvara potpuno pogrešnu poruku i efekt jer dopušta izvrgavanje. Pozdrav ne smijete izvikivati, ali ga smijete pjevati ako je Thompsonova pjesma u pitanju te ne smijete nositi majicu s tim natpisom ako nije dio uniforme HOS-a. Pitajte Thompsona i ljude iz HOS-a je li ustaški režim bio zločinački, pa ako to izgovore, onda se može razmišljati zašto Thompson pjeva ‘Za dom spremni’ - rekao je Klasić.

Bivša ministrica pravosuđa i jedna od najbližih suradnica prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Vesna Škare Ožbolt, kaže da je zabrinuta zbog ovakve odluke.

Tolerirali su pozdrav 

- Ova odluka je obvezujuća i nema više tko što postavljati pitanje oko toga. No osobno sam zabrinuta jer postoji nekoliko institucija u državi koje na različite načine tumače ovaj poklič. Pa tako se razlikuju mišljenja Vrhovnog prekršajnog suda, Ustavnog suda i Vladine komisije. Može se dogoditi da Ustavni sud odluči drugačije od Vrhovnog prekršajnog suda pa smo opet na početku - kaže nam Škare Ožbolt. Otkrila nam je i što je posebno smeta.

- Upravo riječi koje se koriste u pozdravu služe za nabacivanje nekog tereta na Hrvatsku i to je ono što me smeta - zaključila je Škare Ožbolt.

Odluka suda: Thompson smije pjevati 'Za dom spremni'!
Odluka suda: Thompson smije pjevati 'Za dom spremni'!

No neki političari mogli bi odahnuti zbog ovakve odluke jer su i sami snimljeni u javnosti kad su “grmjeli” Thompsonovu “Čavoglave”. Bila je zima 2014., a u polupraznom pulskom noćnom klubu glasnice je na Thompsonovu hitu “parao” SDP-ovac Peđa Grbin.

- U Zagori na izvoru rijeke Čikole - “grmio” je tad vidno alkoholiziran sa svojih 35 godina. Na naš tadašnji poziv koji mu nije bio nimalo ugodan stoički je zaključio: “Ja sam pijana budala. Nimalo se ne ponosim time što je bilo”. Od tada se prometnuo u vještog oporbenjaka, no što misli sudački zajamčenoj slobodi pjevanja “Za dom spremni”, nažalost, nije komentirao.

- Nemojte se ljutiti na mene, ne mogu trenutačno razgovarati - rekao je.

Ustavni sud ima drugi stav 

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira inače kaže: “Tko na javnome mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir”. Konačno stajalište Visokog prekršajnog suda obvezujuće je za sve suce tog suda, pa time i za tročlano sudsko vijeće koje je potkraj prošle godine presudilo da poklič “ZDS” na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona - nije prekršaj.

Cijela ova situacija pokrenuta je lani nakon presude u slučaju Thompson. Sudsko vijeće tog suda odbilo je žalbu šibensko-kninske policije na oslobađajuću presudu Općinskog suda u Šibeniku u slučaju Thompson i potvrdilo stajalište prvostupanjskog suda da poklič “ZDS” u Thompsonovoj izvedbi “Bojne Čavoglave” nije prekršaj.

Visoki prekršajni sud donosi odluku o "Za dom spremni" na početku Thompsonove pjesme
Visoki prekršajni sud donosi odluku o "Za dom spremni" na početku Thompsonove pjesme

Kako je presuda u slučaju Thompson suprotna svim prijašnjim presudama Visokog prekršajnog suda o tom pozdravu, Odjel evidencije sudske prakse, koji prije otpremanja presude sa suda kontrolira usklađenost svake novodonesene presude s prijašnjom sudskom praksom u istovrsnim predmetima, vratio je presudu sudskom vijeću uz zahtjev da predmet ponovno razmotri jer je presuda suprotna sudskoj praksi tog suda te odlukama Ustavnog suda o “ZDS-u” i drugim simbolima ustaškog režima.

Od danas nema nedoumica. Poklič na početku pjesme nije sporan i može se izgovarati te se izvođača zbog njega neće kažnjavati.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 373
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a