Obavijesti

News

Komentari 9

Pokrivala ih opna: Organi su joj čak 19 godina bili izvan tijela...

Pokrivala ih opna: Organi su joj čak 19 godina bili izvan tijela...
1

Indija: Liječnici su operirali 19-godišnju djevojku čija je jetra izrasla izvan trbušne šupljine, a štitila ju je samo tanka opna. Godinama je živjela u strahu da će ta opna puknuti

VIDEO

Liječnici su spasili tinejdžerku koja je 19 godina živjela s vitalnim organima izvan njezinog tijelaSauda Suleiman Amour iz Tanzanije rođena je s omfalokelom, malformacijom na abdominalnoj stijenci pa su joj se jetra i dio utrobe nalazili izvan trbuha, pokriveni samo tankom opnom. 

U takvim slučajevima, novorođenčad se operira nekoliko sati nakon rođenja, no Suada je podvrgnuta samo dvjema neuspješnim operacijama kada je imala pet godina.

Ozljeda izrasline bila bi fatalna

Prije četiri godine prestala je pohađati školu, jer je tamo bila izložena uvredama i vrijeđanjima vršnjaka. Rugali su joj se da izgleda trudno, a ona sama bila je u konstantnom strahu da će njezina izraslina puknuti. 

- Sirota djevojka zbog svoje izrasline veličine nogometne lopte nije mogla ići u školu ni igrati se vani. Morala ju je štititi jer bi bilo kakva ozljeda izrasline vjerojatno bila fatalna - objasnio je dr. Radhakrishna Patta, indijski liječnik i direktor Instituta za medicinsku znanost u Indiji, kojem je Sauda operirana.

Liječnici koji su je operirali morali su proširiti njezin abdomen prije nego što su organe mogli smjestiti u trbušnu šupljinu. 

'Kad smo je vidjeli, bili smo prestravljeni'

U Sjedinjenim Državama, s omfalokelom se rađa jedno na 5400 djece godišnje. 

U ranim tjednima trudnoće, dijelovi probavnog sustava rastu izvan embrija u normalnoj trudnoći, ali ti dijelovi organizma trebali bi se smjestiti u tijelo fetusa najkasnije do 11-og tjedna gestacijskog perioda. Kod omfalokele, tijekom razvoja fetusa u maternici, abdominalni organi koji uključuju crijeva, jetru i druge organe nastave abnormalno rasti u vrećici izvan pupka. 

Baš kao i kod Saude, njezina se jetra nikad nije smjestila u tijelo. 

- Kada smo je vidjeli, bili smo prestravljeni jer je u njenom slučaju cijela jetra bila izvan abdomena, pokrivena tankim slojem nezdrave kože - izjavio je dr. Patta. 

Nije bilo mjesta ni za desetinu

Iako nije neobično da je omfalokela popraćena drugim kromosomskim, srčanim i moždanim anomalijama, u Saudinom slučaju samo su vitalni organi ostali izvan organizma, izloženi infekcijama i opasnosti od fizičkog oštećenja. 

- Naš je posao bio smjestimo jetru u trbušnu šupljinu, a da ne napravimo štetu na jetri ili pacijentici. No u njezinom abdomenu nije bilo mjesta ni za desetinu njezine jetre. Za uspješnu operaciju prvo smo morali napraviti dovoljno prostora u njezinoj trbušnoj šupljini - istaknuo je liječnik.

Upumpavali zrak da naprave mjesta

- Za operaciju smo je počeli pripremati dva tjedna ranije, tako što smo joj uveli iglu u abdomen kroz koju smo upumpavali zrak. Postepeno smo povećavali doze kako bismo napravili dovoljno mjesta - objasnio je.

Riječ je o vrlo delikatnoj proceduri tijekom kojeg je u Saudu svakoga dana upumpavan zrak sve dok nije bila toliko naduta da se počne osjećati neugodno ili kao da više ne može disati. 

Iako je cijeli postupak bio izrazito zahtjevan, sama operacija je prošla glatko, piše Daily Mail.

- Prva četiri dana djevojka je bila na intenzivnoj njezi, i disala uz pomoć mehaničkog ventilatora, a tjedan dana nakon operacije, već je bila na tekućoj prehrani i sve bliže oporavku. Rane su dobro zacijelile, pa je puštena na kućnu njegu - zaključio je dr. Patta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

PRATITE UŽIVO Rafalei prelijeću preko zagrebačkog aerodroma!
PRATITE NA 24SATA

PRATITE UŽIVO Rafalei prelijeću preko zagrebačkog aerodroma!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu