Obavijesti

News

Komentari 0

Pola članica WTO-a želi novi plan o elektroničkoj trgovini

E-trgovina ili online trgovanje robom i uslugama čini značajan dio globalnog gospodarstva i u posljednje vrijeme bilježi snažan rast. Ukupna vrijednost e-trgovine procijenjena je u 2016. na 27.700 milijardi dolara

VIDEO

Pregovarači iz gotovo polovine zemalja-članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u petak su se dogovorili o izradi plana za pregovore s ciljem uspostave novih pravila o elektroničkoj trgovini.

Dogovor je postignut na margini Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu među 76 zemalja i regija, uključujujući SAD, EU i Japan, koje gube strpljenje zbog nepostojanja pravila WTO-a o online trgovini.

E-trgovina ili online trgovanje robom i uslugama čini značajan dio globalnog gospodarstva i u posljednje vrijeme bilježi snažan rast. Prema izvješću WTO-a, ukupna vrijednost e-trgovine procijenjena je u 2016. na 27.700 milijardi dolara, od čega se gotovo 24.000 milijardi odnosi na transakcije između dva poslovna subjekta.

"Postojeća pravila WTO-a nisu u skladu s potrebama 21. stoljeća. To se može reći s obzirom na činjenicu da ne postoje solidna pravila o e-trgovini", rekao je japanski ministar trgovine Hiroshige Seko novinarima u Davosu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kina je signalirala uvjetnu podršku toj inicijativi, no poručila je da bi u obzir trebalo uzeti potrebe zemalja u razvoju.

Indija se nije priključila skupini. Iz New Delhija su svojedobno poručili da bi prije proširenja pregovora na nova područja WTO morao zaključiti ciklus iz Dohe.

U zajedničkoj izjavi članovi inicijative izjavili su: "Stremit ćemo postizanju kvalitetnog ishoda koji se temelji na postojećim sporazumima WTO-a i okvirima, uz sudjelovanje što je moguće više članova WTO-a".

Trgovinski stručnjaci kažu da globalna trgovinska pravila kaskaju za praksom i da moraju uhvatiti korak s vremenom jer će u protivnom postati izlišna. Najnovija studija pokazala je da 70 regionalnih trgovinskih sporazuma već uključuje pravila ili poglavlja o e-trgovini.

Na prošlomjesečnoj konferenciji u Buenos Airesu 164 člana WTO-a nisu uspjela integrirati dvadesetak odvojenih prijedloga o e-trgovini, uključujući zahtjeve o uspostavi središnjeg foruma za pregovore.

E-trgovina nije bila tema ciklusa pregovora pokrenutih u Dohi 2001. godine, koji su u konačnici doživjeli propast, podsjeća Reuters.

Kina, koja je u trgovinskom ratu sa SAD-om, signalirala je uvjetnu podršku toj inicijativi, no poručila je da bi u obzir trebalo uzeti potrebe zemalja u razvoju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a