News

Komentari 17

Pola grama marihuane koji su kod Dine F. pronašli u zatvoru koštat će ga čak 5300 kuna

Pola grama marihuane koji su kod Dine F. pronašli u zatvoru koštat će ga čak 5300 kuna

Splićanin Dino F. bio je 2019. u zatvoru. Pretragom ćelije čuvar je pronašao pola grama "trave" skrivene u jastučnici. Dino F. je prekršajno kažnjen s 5000 kN, a još 300 kuna mora platiti trošak postupka

Dino F. (24) je nepravomoćno kažnjen na Prekršajnom sudu u Splitu jer je 26. srpnja 2019. u ćeliji broj 37 splitskog zatvora neovlašteno posjedovao 0,5 grama marihuane.

Sud ga je globio s 5000 kuna koje je dužan  platiti u roku od mjesec dana po pravomoćnosti presude.

U dokaznom postupku pročitana je službena zabilješka policijskog službenika od 26. srpnja 2019. iz koje proizlazi da je pravosudni policajac pretražujući ćeliju broj 37 u Zatvoru u Splitu istresao jastučnicu zatvorenika iz koje je ispala celofanska vrećica u kojoj se nalazilo 0,5 grama droge. Prekršajnom odredbom za fizičku osobu za taj prekršaj predviđena je kazna od 5000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 90 dana.

Obrazlažući presudu sud je naveo kako je kao otegotna cijenjena okolnost što je okrivljenik predmetni prekršaj počinio u zatvorskoj ćeliji, a što njegovo djelo čini težim i društveno opasnijim, a kao olakotne cijenjene su okolnosti što okrivljenik nije prekršajno kažnjavan i što je posjedovao manju količinu tzv. lakše droge.

Dino F. može proći i jeftinije jer će se novčana kazna smatrat  u cjelini plaćenom ako plati dvije trećine izrečene novčane kazne u roku od mjesec dana po pravomoćnosti presude.

Pored toga obvezan je nadoknaditi i troškove prekršajnog postupka u iznosu od 300 kuna. također u roku od mjesec dana po pravomoćnosti presude.
 

Najčitaniji članci