Obavijesti

News

Komentari 21

'Polemika o Istanbulskoj trajala je dugo i podijelila je društvo'

'Polemika o Istanbulskoj trajala je dugo i podijelila je društvo'
1

Slovenska agencija STA objašnjava "da je to bio jedan od rijetkih primjera u povijesti hrvatskog parlamentarizma da neki zastupnici saborske većine ne žele poduprijeti prijedlog vlastite vlade"

VIDEO

Stane agencije prenijele su u petak da je Hrvatska, unatoč oštrim prosvjedima i protivljenju konzervativnih desnih skupina zbog, kako smatraju, uvođenja rodne ideologije, ratificirala Istanbulsku konvenciju koja je izazvala masovne prosvjede i podijelila ne samo društvo već i članstvo vladajuće stranke HDZ. 

Istanbulska konvencija (IK) prihvaćena je glasovima 110 od 142 prisutnih zastupnika, a 30 je glasalo protiv, među njima i neki zastupnici vladajuće stranke, piše slovenska agencija STA.

Protivnici konvencije ratificirane u 29 zemalja, od kojih 18 članica Europske unije, ističu da oni podržavaju borbu protiv nasilja u obitelji, ali odbacuju definiciju roda u tom dokumentu koji, po njihovu mišljenju, utire put uvođenju "rodne ideologije" i "transrodnih" osoba kao zasebne kategorije, pišu agencije.

"Prosvjednici i Katolička crkva vide u toj Konvenciji način uvođenja "rodne teorije" i potkopavanja tradicionalnih vrijednosti, obitelji i kršćanstva", piše francuska agencija France presse.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Crkva je čak dokument nazvala heretičnim, dodaje AFP i citira izjavu zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića.

Reuters podsjeća da je vladajuća koalicija, kako bi umirila protivnike Konvencije, prihvatila posebnu interpretativnu izjavu u kojoj navodi da IK neće promijeniti zakonsku definiciju braka u Hrvatskoj kao zajednice između muškarca i žene.

"Polemika o ovom dokumentu trajala je dugo i podijelila je ne samo hrvatsko društvo, već i članstvo unutar vladajućeg HDZ-a", piše srbijanska agencija Tanjug.

"Očekivalo se protivljenje dijela zastupnika HDZ-a", piše slovenska agencija STA i objašnjava "da je to bio jedan od rijetkih primjera u povijesti hrvatskog parlamentarizma da neki zastupnici saborske većine ne žele poduprijeti prijedlog vlastite vlade".

Agencije izvještavaju da su raspravi i glasanju u Saboru prethodili masovni prosvjedi u Zagrebu, te u četvrtak, dan prije glasanja, skup u Splitu koji je privukao 15.000 ljudi, prema tvrdnjama policije, a 70.000 prema organizatorima. 

"Na skupu su oštro kritizirali ponajprije premijera (Andreja) Plenkovića i njegovu vladu, ali ne zbog Istanbulske konvencije", tvrdi STA.

Konzervativne skupine najavljuju da će tražiti referendum u nadi da će vlada biti primorana odustati od Konvencije, pišu agencije i napominju da je za to potrebno prikupiti više od 350.000 glasova birača.

Reuters prenosi da bi, prema tumačenju nekih pravnih stručnjaka, Ustavni sud mogao odbaciti mogućnost referenduma jer je riječ o sporazumu na temu ljudskih prava.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina