Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Policajac baci suzavac, a on ga opali reketom i vrati natrag...

Kaotični prosvjedi u Hong Kongu i dalje ne staju, a prosvjednici sve glasnije traže uvođenje demokratskog poretka. U početku mirni prosvjedi sve češće eskaliraju u nasilje...

Protest in Hong Kong
11 komentara

Prosvjedi u Hong Kongu već tjednima traju više-manje cijelo vrijeme. U početku je sve krenulo kao otpor kontroverznom zakonu koji bi omogućio izručivanje Kini, a preraslo je u žučnu borbu za demokraciju. 

Iako se prosvjeduje svakog dana, jedan od najvećih prosvjeda održan je početkom tjedna - u njemu je sudjelovao 1,7 milijun ljudi. Taj je prosvjed prošao potpuno mirno, no frustracije na svim stranama rastu i prosvjedi nerijetko eskaliraju u nasilje i fizičke obračune s policijskim snagama u kojima se nerijetko koristi i suzavac.

Prosvjednici se usred svega toga snalaze nevjerojatno dobro. Osim što su informacije koje šalju u svijet poprilično moćno oružje, na ovom videu možete vidjeti kako rješavaju problem suzavca koji na njih ispaljuje policija:

Što stoji iza svega?

Hong Kong je jedna od dviju posebnih upravnih regija Narodne Republike Kine. Unatoč tomu, on ima svoju valutu, politički ustroj i kulturni identitet. Mnogi stanovnici Hong Konga uopće se ne smatraju Kinezima. Više od 150 godina, grad je bio britanska kolonija, sve do 1997. godine, kada su ga Britanci predali Kini. 

Hong Kong se nalazi u vrlo jedinstvenoj poziciji - iako je dio Kine, svojim građanima pruža mnoge slobode koje u Kini nisu ostvarive, a pravosudni sustav funkcionira po 'britanskom modelu'. 

Iako u tzv. 'Basic lawu' Hong Konga stoji da smije prigrliti demokraciju kao ustrojenje, Peking je u posljednjih nekoliko godina počeo dosta drugačije tumačiti taj 'temeljni zakon' te tvrdi da nad Hong Kongom ima potpunu vlast. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message