News

Komentari 1

Policajac imao priliku zaustaviti pokolj u osnovnoj školi: Čekao je dopuštenje od nadređenog...

Policajac imao priliku zaustaviti pokolj u osnovnoj školi: Čekao je dopuštenje od nadređenog...

Policajac je uočio napadača nakon što je slupao svoj automobil i pucao na zgradu preko puta. Sa 135 udaljenosti nije bio siguran može li ga pogoditi te je više od pet minuta čekao dopuštenje za pucanje

Policija iz Uvaldea (SAD) imala je priliku upucati napadača prije nego što je u osnovnoj školi Robb ubio 19 djece i dvoje učitelja, prenosi Reuters. Naime, policija je primijetila osumnjičenog u 11:28 sati kada je slupao automobil i počeo pucati na poslovni prostor preko puta. 

Zakašnjela reakcija policije već je naišla na oštre kritike javnosti i stručnjaka, a ogorčenost je ponajviše izazvana nakon što je u javnost izašao detalj da je čak 19 policajaca čekalo više od sat vremena u hodniku ispred učionica u kojima se odvijao masakr. Tek su akcijom pod vodstvom američke granične patrole uspjeli ubiti strijelca. 

Prema najnovijem objavljenom izvješću Centra za obuku naprednog provođenja zakona za brzo reagiranje pri Državnom sveučilištu Teksas koje je naručio Odjel za javnu sigurnost tvrdi se da je u 11:33 sati, prije nego što je napadač ušao u školsku zgradu, policajac iz Uvaldea već primijetio osumnjičenika koji je nosio pušku u školskom dvorištu. Napadač koji je nosio pušku bio je 135 metara udaljen od policajca, no policajac je bio zabrinut  da bi, u slučaju promašaja, njegov hitac mogao probiti zid i ugroziti djecu. 

Zbog toga je policajac zatražio dopuštenje od nadređenog (čije ime nije navedeno) da puca. 

- Međutim, nadzornik ili nije čuo ili je odgovorio prekasno. Policajac se okrenuo da dobije potvrdu od svog nadređenog, u međuvremenu je osumnjičeni ušao u zapadni hodnik - navodi se u izvješću.

Također, izvješće zaključuje da bi reakcija policajca u korištenju smrtonosne sile bila opravdana, citirajući standard Teksaškog kaznenog zakona prema kojem policajac ima 'razumno' uvjerenje da je smrtonosna sila neophodna za zaustavljanje ubojstva. No ako policajac nije bio uvjeren da može pogoditi metu, ne bi trebao pucati. 

Policijski dužnosnici Uvaldea nisu bili dostupni za komentar.

Odvojena državna revizija provodi se na zahtjev okružne tužiteljice Christine Mitchell Busbee iz 38. sudskog okruga, a izvješće od 26 stranica temelji se na školskom videu, videu kojeg su snimili izvan škole, kamerama na tijelu policajca, radio zapisima, svjedočenjima policajaca koji su bili na mjestu događaja i izjavama istražitelja, napisali su iz Centra za obuku, dodajući da izvješće se ne bi trebalo smatrati konačnim ili konačnim.

Isto tako, Ministarstvo pravosuđa SAD-a preispitat će reakciju organa za provođenje zakona u Uvaldeu i objaviti svoje nalaze, rekao je prošli mjesec američki državni odvjetnik Merrick Garland.

Najčitaniji članci