Obavijesti

News

Komentari 11

Policajcu Chauvinu prijeti 40 godina: Obitelj Georgea Floyda uoči suđenja poziva na pravdu

Policajcu Chauvinu prijeti 40 godina: Obitelj Georgea Floyda uoči suđenja poziva na pravdu
4

Očekuje se da će uzrok Floydove smrti biti u središtu slučaja i da će ključni dokaz vjerojatno biti snimka njegove smrti koja se proširila društvenim mrežama i izazvala lanjske masovne prosvjede

VIDEO

George Floyd zaslužuje pravdu, rekla je njegova obitelj uoči početka suđenja policajcu koji je optužen za ubojstvo crnca čija je mučna smrt pokrenula prosvjede protiv rasizma i policijske brutalnosti u Sjedinjenim Državama i svijetu.

"Trenutno imam veliku prazninu u srcu. To se ne može zakrpati (...) Trebam pravdu za Georgea. Trebamo osudu", rekao je Floydov brat Philonise novinarima u nedjelju u Minneapolisu.

Derek Chauvin, veteran policijske uprave u Minneapolisu, optužen je za ubojstvo 46-godišnjeg Floyda 25. svibnja 2020. 

Chauvin (44) koji je otpušten iz policije s još tri policajca, mogao bi dobiti do 40 godina zatvora ako bude osuđen za najtežu optužbu - ubojstvo drugog stupnja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

"Vjerujem da će biti osuđen", rekao je Philonise Floyd. 

List StarTribune sa sjedištem u Minneapolisu nazvao je suđenje "presudnim trenutkom u američkoj rasnoj povijesti".

A view of the George Floyd mural at 38th Street and Chicago Avenue a day before opening statements in the trial of former police officer Derek Chauvin, in Minneapolis

Očekuje se da će uzrok Floydove smrti biti u središtu slučaja i da će ključni dokaz vjerojatno biti snimka njegove smrti koja se proširila društvenim mrežama i izazvala lanjske masovne prosvjede protiv rasizma.  

Chauvin je snimljen kako tijekom uhićenja koljenom pritišće Floydov vrat gotovo devet minuta. Floydova krivnja bila je navodno krivotvorena novčanica od 20 dolara. 

Floyd, licem pritisnutim uz tlo i s lisicama na rukama, zapomagao je da ne može disati i zazivao majku. 

Očekuje se da će Chauvinov odvjetnik Eric Nelson tvrditi da je policajac slijedio policijsku proceduru i da je Floydova smrt posljedica predoziranja fentanilom i njegova lošeg zdravstvenog stanja. 

Ben Crump, odvjetnik Floydove obitelji, rekao je u nedjelju da će obrana napasti Floydov lik u nadi da se "zaboravi što je viđeno u videu". 

Iznošenje uvodnih argumenata počinje popodne u strogo osiguranoj sudnicu u Minneapolisu. Suđenje će se pozorno pratiti diljem svijeta. 

Postupak bi trebao potrajati oko mjesec dana. 

Odabrano je 15 porotnika, iako se očekuje da će sudac okruga Hennepin Peter Cahill odbaciti jednog od njih u ponedjeljak i nastaviti postupak s njih 12 te dva zamjenika. 

U poroti je šest bjelkinja, tri crnca, tri bijelca, dvije žene mješovite rase i jedna crnkinja. 

 

Policajci u SAD-u rijetko bivaju osuđivani. 

Osuda za ijednu od optužbi - ubojstvo drugog stupnja, ubojstvo trećeg stupnja ili ubojstvo, zahtijevat će jednoglasnu presudu porote. 

FILE PHOTO: Protesters and activists march during a vigil for George Floyd the day before opening statements for the trial of Chauvin in Minneapolis

Ekstremni publicitet

Javnost ne smije prisustvovati suđenju zbog pandemije koronavirusa, ali se ono prenosi uživo. 

Identitet porotnika bit će poznat tek nakon suđenja, ali neki detalji su već otkriveni. 

U dobi su između 20 i 60 godina, među njima su kemičar, socijalni radnik, računovođa i medicinska sestra. Dvoje su imigranti u SAD-u. 

Odabir porote zakomplicirao je intenzivan publicitet uoči postupka, a svi porotnici, osim jednog, rekli su da su vidjeli barem dio snimke uhićenja.

Nekoliko potencijalnih porotnika izuzeti su nakon što su sucu rekli da ne mogu biti pošteni, nepristrani ili pretpostaviti da je Chauvin nedužan kao što zakon nalaže.

Drugi su izrazili zabrinutost za svoju sigurnost. 

Chauvinov odvjetnik tražio je da se suđenje odgodi i premjesti iz Minneapolisa jer je grad 12. ožujka postigao nagodbu s Floydovom obitelj u iznosu od 27 milijuna dolara. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti