Obavijesti

News

Komentari 15

Policija je sve zataškala: Znali su tko je ubojica 'Crne Dalije'?

Policija je sve zataškala: Znali su tko je ubojica 'Crne Dalije'?
5

Piu Eatwell, autorica knjige 'Black Dahlia, Red Rose' tvrdi da se Leslie Dillon razotkrio jer je u razgovoru s istražiteljima spomenuo neke detalje koje je mogao znati samo ubojica ‘Crne Dalije’

VIDEO

Je li napokon riješen najveći misterij u novijoj povijesti SAD-a?

Piu Eatwell, autorica knjige “Black Dahlia, Red Rose: The Crime, Corruption, and Cover-Up of America’s Greatest Unsolved Murder“, tvrdi da zna tko je ubio starletu Elizabeth Short (22) u siječnju 1947. godine, a da ubojica nije izveden pred lice pravde zbog korupcije u policijskim redovima.

Tijelo je bilo raskomadano, u njemu nije bilo ni kapi krvi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bilo je deset ujutro, siječanj 1947. godine. Betty Bersinger taman je šetala ulicama Leimert Parka u Los Angelesu sa svojom trogodišnjom kćerkicom kada je na travnjaku ispred jedne kuće ugledala tijelo. Približila mu se i zaključila kako se radi o lutki na kakvima se pokazuje odjeća u trgovinama. No, onda je tijelo promotrila malo bolje i shvatila da u pitanju nije lutka.

Bilo je to tijelo 22-godišnje djevojke Elizabeth Short čije će ubojstvo postati jedno od najslavnijih neriješenih ubojstava u povijesti.

Naime, njeno je tijelo bilo prerezano popola u struku, a rez je izveden nevjerojatno preciznošću - ni jedan unutarnji organ nije povrijeđen. U tijelu nije bilo ni jedne kapi krvi, a truplo je bilo savršeno čisto. Njeni su obrazi bili izrezani od usana do ušiju što je zahvat poznat i kao Glasgowski osmjeh. Na grudima i bedrima odrezani su joj cijeli komadi tkiva, a unutarnji organi bili su pravilno posloženi po travnjaku.

Prljava uloga novinara i rođenje 'Crne Dalije'

Nakon što je Elizabeth identificirana, novinari Los Angeles Examinera kontaktirali su njenu majku i rekli joj da je njena kći pobijedila na natjecanju za miss. Tek nakon što su iz nje izvukli što su više informacija mogli, priznali su joj da joj je kći zvjerski ubijena. Nakon toga su joj platili put do Los Angelesa 'kako bi pomogla policiji u istrazi', no čim je stigla su je sakrili i od policije i od konkurencije kako bi imali ekskluzivne informacije.

Cijeli su slučaj senzacionalizirali i ostali mediji koji su Elizabeth pretvorili u 'avanturisticu' koja je 'suknjom osvojila ulice Hollywooda' i  voljela muškarce u uniformama. Nazvali su je - 'Crna Dalija'.

Prvi osumnjičeni

Samo nekoliko dana nakon ubojstva LA Examineru se javio čovjek koji je tvrdio da je ubio Elizabeth i najavio da će im poslati omotnicu s njenim stvarima. To se i dogodilo. U paketu su bili svi osobni dokumenti nesretne djevojke, fotografije, ali i adresar s imenom Marka Hansena.

Kod njega je naime Elizabeth bila smještena pa je odmah dobio status osumnjičenika. S obzirom na zaista jezivo ubojstvo i medijski senzacionalizam, za slučaj se pročulo kroz cijeli SAD i Europu. Odjednom je policija bila zatrpana pozivima ljudi koji su tvrdili da su ubojice.

Daliju je ubio ugledni liječnik?

U najuži krug osumnjičenika LAPD je uvrstio čak 22 ljudi. Sedmorica njih bili su liječnici s obzirom da je utvrđeno da je njeno tijelo raspolovio netko tko je jako dobro znao što radi.

Jedan od osumnjičen bio je George Hodel, liječnik koji je umro 1991. godine. Zanimljivo, pitanje njegove krivnje otvorio je 2013. godine Hodelov sin Steve koji je tada već bio umirovljeni detektiv. Njegov je naime pas u blizini kuće nanjušio miris trupla, a analiza tla pokazala je tragove razgrade ljudskog tijela. To, naravno, ne dokazuje da je ubio Crnu Daliju, ali dokazuje da Hodelu ubijanje nije bilo nimalo strano.

Još za vrijeme istrage Hodel je napustio obitelj i preselio se u Aziju, a dva su ga detektiva načula dok je pričao o ubojstvu Elizabeth.

Steve je svoje tvrdnje pojačao cijelim nizom argumenata, no LAPD nije bio spreman nanovo otvoriti istragu.

Punih 70 godina slučaj ‘Crne Dalije’, kako su posmrtno nazvali Short, nije bio službeno riješen iako Piu Eatwell sada piše da su vlasti još 1948. imale ubojicu u rukama.

Među brojnim pismima navodnih ubojica bilo je i ono stanovitog Jacka Sanda. Stiglo je 1948., a poslano je iz Miami Beacha. Adrese pošiljatelja nije bilo.

Sand je tvrdio da zna ubojicu i nudio je pomoć policiji u potrazi za njim. Doktor De River ugovorio je sastanak s njim, a pratila su ga dva policajca u civilu. Jack Sand bio je zapravo Leslie Dillon, stvarni ubojica Elizabeth Short, barem tako tvrdi autorica u knjizi.

Autorica spomenute knjige otkriva da se muškarac po imenu Leslie Dillon (27) razotkrio jer je u razgovoru s istražiteljima spomenuo neke detalje koje je mogao znati samo ubojica ‘Crne Dalije’. Primjerice, Dillon je znao da je ubojica izrezao tetovažu ruže s Elizabethine noge i umetnuo je u njezinu vaginu, a da su njezine stidne dlake odrezane i nagurane u rektum.

Dillon je jedno vrijeme radio u mrtvačnici i znao je kako isjeći truplo, a da ne iskrvari i kako iz njega izvaditi krv.

Dillon je sugerirao da je ubojica prerezao Elizabethino tijelo kako bi mogao vidjeti koliko duboko će njegov penis penetrirati u nju.  Sugerirao je i da je navodni ubojica Jeff Connors zločin počinio u motelu koji ima samo prizemelje kako bi što lakše tijelo iznio van.

De River ga je zamolio da skine majicu. Vidio je da je Dillon jake građe. Zatim ga je zamolio da skine hlače, a unatoč prvotnom negodovanju, poslušao ga je. De River je tada vidio da Dillon ima penis poput osmogodišnje dječaka.

De River se sjetio da je Dillon u jednom od svojih pisama naveo da je Elizabethin ubojica bio žrtva ismijavanja te da mu je ona zaprijetila da će njegovu tajnu otkriti najbližim prijateljima. Autorica knjige sugerira da je Elizabeth zaprijetila Dillonu da će svima ispričati da ima mali penis.

Ipak, bez obzira na dokaze Dillon nikad nije procesuiran zbog korupcije u policijskim redovima, ali i zato što je radio za tada moćnog poslovnog čovjeka Marka Hansena koji je imao dobre veze s ‘plavcima’. Naime, Dillon je bio njegov potrčko, ali i svodnik koji se kretao među prostitutkama.

Eatwell tvrdi da je Hansen, koji je bio moćna faca u Hollywoodu u to dobr, poznavao Elizabeth Short. Ona je jedno vrijeme živjela u njegovoj kući. Međutim, navodno mu je prekipjelo jer je Elizabeth stalno tražila novac i konstantno mijenjala partnere. Zbog toga je svom pomoćniku Dillonu naredio da je se riješi. Hansen nije znao da je Dillon vrlo opasan tip i psihopat.

Iako su u LAPD-ju imali dovoljno dokaza, u ljeto 1948. godine izbila je velika korupcijska afera, došlo je do promjene cijelog ureda.

Svi protagonisti u ovom slučaju su umrli, a prikupljeni dokumenti skriveni u policijskim arhivima daleko od oči javnosti ili su zauvijek uništeni.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina