News

Komentari 13

Policija je uhvatila lovce na blago dok su iskopavali starine

Policija je uhvatila lovce na blago dok su iskopavali starine

Sumnjiva četvorka koja je krenula u nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra policiji je od ranije poznata zbog sličnih kaznenih djela

U “lov” na blago krenuli su u nedjeljno jutro i “pali” u ruke policiji. Četvorka koju su činili 44-godišnjak i dva 28-godišnjaka s područja Osijeka te 30-godišnjak iz Dalja zatečena su na polju kraj Popovca u Baranji s opremom za iskopavanje. Arheološki je to lokalitet na kojem su uz pomoć ašova i metal detektora pronašli metalne novčiće.

- U okolici Popovca postoji nekoliko arheoloških lokaliteta koja datiraju iz rimskog doba i srednjeg vijeka. O kojem je lokalitetu točno riječ, ne znam. Trebao bih vidjeti novčiće kako bismo mogli procijeniti o kojem dobu se radi - potvrđuje Marko Grgur Ivanković, ravnatelj osječkog Muzeja Slavonije u kojem je već nekoliko puta do sada završila sudskim putem tako oduzeta građa. Na meti lopova najčešće je stari novac.

- U potragu za predmetima idu s metal detektorima što je zakonom zabranjeno - tumači ravnatelj. Policija je potom pretražila dom 44-godišnjeg Osječanina kod kojega je pronašla 240 komada kovanih novčića i metalno raspelo, ali i nekoliko desetaka komada različitog streljiva te stabljike konoplje posađenih u šest lončanica pripremljenih za uzgoj. Sumnjiva četvorka koja je krenula u nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra policiji je već od ranije poznata zbog sličnih kaznenih djela. 

Najčitaniji članci