Obavijesti

News

Komentari 3

Policija na sjeveru Srbije otkrila ilegalni migrantski kamp

Policija na sjeveru Srbije otkrila ilegalni migrantski kamp

Srbija je s EU sredinom lipnja potpisala ugovor o potpori u upravljanju migracijama za unaprijeđenja prihvatnih kapaciteta, zaštite i pristupa obrazovanju, a za to je Bruxelles dodijelio Beogradu 11 milijuna eura

Srbijanska policija otkrila je ilegalni kamp migranata na sjeveru zemlje nedaleko od granice s Mađarskom i u nedjelju ujutro izvela akciju u kojoj je otkriveno i nekoliko osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi i druga kaznena djela.

Policija je rano u nedjelju na obali Tise, na području Srpskog Krstura u općini Novi Kneževac, pronašla migrante u ilegalnom kampu, a prema priopćenju MUP-a, među migrantima su  "pronađene i osobe i predmeti zanimljivi iz sigurnosnog aspekta".

Migranti zatečeni u u ilegalnom kampu na obali Tise bit će premješteni u u Prihvatni centar Preševo, na jugu Srbije, dok će osobe koje se dovodi u sumnju za sigurnosnu ugrozu preuzeti pripadnici Policijske uprave Kikinda i Služba za borbu protiv terorizma.

Ocijenivši da Srbija "nije prouzročila migrantsku krizu niti će riješiti", ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da će zakon biti primijenjen jednako prema migrantima i građanima Srbije.

Mladić iz Bihaća pokušao prošvercati maloljetnog ilegalnog migranta u Hrvatsku
Mladić iz Bihaća pokušao prošvercati maloljetnog ilegalnog migranta u Hrvatsku

"Nećemo dopustiti da migranti čine kaznena djela prema našim građanima, ali nećemo dopustiti niti da se građani iživljavaju i čine kaznena djela prema migrantima. Zakon vrijedi za sve", rekao je Vulin.

U prihvatnim centrima i kampovima pod upravom Povjereništva za migracije i izbjeglice, prema posljednjim službenim podacima, ima ukupno 4004 migranata, najviše iz Sirije, Afganistana, Bangladeša i Pakistana. Procjene o tome koliko je trenutno migranata i izbjeglica na teritoriju Srbije izvan sustava državne skrbi o toj populaciji su prilično nepouzdane.

Srbija je s Europskom unijom sredinom lipnja potpisala ugovor o potpori EU-a u upravljanju migracijama koji se odnosi na unaprijeđenja prihvatnih kapaciteta i usluga zaštite i pristupa obrazovanju, a za to je Bruxelles dodijelio Beogradu 11 milijuna eura.

U razgovoru s povjerenicom EU-a za unutarnje poslove i migracije Ylvom Johansson srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, komentirajući suradnju s misijom Frontexa o daljem spriječavanju ilegalnih ulazaka migranata u Srbiju, istaknuo da je u 2020. spriječeno 38.226 protuzakonitih prelazaka, što je rast od 89 posto u odnosu na 2019.

Vučić je tada istaknuo i da je Srbija cijepila sve migrante u prihvatnim centrima.