Obavijesti

News

Komentari 5

Policija objavila upozorenje za kupače: Najopasnije su rijeke

Policija objavila upozorenje za kupače: Najopasnije su rijeke
1

Iz policije savjetuju građane da nakon obroka barem sat vremena ne idu na kupanje, da izbjegavaju skokove na glavu i da ne konzumiraju alkohol za vrijeme kupanja

VIDEO

S obzirom da su slučajevi utapanja sve češći sada kada je počela sezona kupanja, policija je izdala upozorenje građanima, kao i savjete kojih bi se bilo dobro pridržavati kako ne bi ugrozili vlastiti život. 

Kako tvrde, najopasnija su kupanja u rijekama i jezerima, a tek onda u moru s obzirom da na Jadranu nema velikih promjena plime i oseke. Rijeke su zbog svoje protočnosti, virova, usjeka te mijenjana toka najopasnije, a osim utapanja brojne su druge opasnosti kao što su lomovi kralježnice, vrata ili nogu nakon skakanja na glavu. 

Izbjegavati kupanje nakon obroka i posebno paziti na djecu

Iz policije savjetuje građane da nakon obroka pričekaju barem sat vremena prije nego odu na kupanje jer se mnogi uguše zbog pritiska želuca. U vodu se ne smije ulaziti vruć jer tijelo doživi šok.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svi bi za vrijeme kupanja trebali izbjegavati konzumiranje alkohola. Ljudi koji boluju od kroničnih i težih bolesti ne bi se trebali kupati na osamljenim i nesigurnim mjestima nego u prisutnosti drugih kako bi im mogli pomoći ukoliko to bude potrebno. 

Predugo izlaganje suncu se također ne preporuča, a u vodu je najbolje ulaziti postepeno kako bi se tijelo pripremilo bez obzira na temperaturu vode. Posebno se treba brinuti za djecu koja se lako izgube u masi kupača i lako se utope u plićaku. 

Najbolje je ne skakati na glavu

Policija preporučuje da se u slučaju skakanja u vodu izbjegava skok na glavu. Najbolje je, tvrde, skakati na noge i to u 'bomba', skvrčenom položaju. 

Ukoliko plivača uhvati grč prvo ga treba umiriti i dodati mu loptu ili bilo kakav plutajući predmet da se osjeća sigurnije. U slučaju da se sumnja na ozljedu kralježnice nakon skoka treba odmah pozvati Hitnu pomoć i eventualno pomoći ozlijeđenom da mu se otvore dišni putevi. 

Kupati se treba na uređenim kupalištima pod nadzorom, a u slučaju bilo kakve nevolje kupači mogu kontaktirati broj 112. 

Vrući dani se nastavljaju

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da se niz vrućih i vrlo vrućih dana nastavlja, a na srednjem i južnom Jadranu i noći će biti neugodno tople. Za veći dio zemlje opasnost od toplinskog udara i u utorak će biti velika, a u Dalmaciji i vrlo velika. 

Temperature u svim gradovima i dalje prelaze 30 stupnjeva Celzijevih, a u 13 sati najtopliji je, kao i obično, bio Knin u kojem je izmjereno 37 stupnjeva. Komiža i Hvar grijali su se na 35 stupnjeva, a Županja, Slavonski Brod i Split na 34 stupnja Celzijeva. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu