Obavijesti

News

Komentari 82

Policija otkrila još malverzacija: Muljažama u Uljaniku i 3. maju oštetili ih za milijardu i pol kuna

Policija otkrila još malverzacija: Muljažama u Uljaniku i 3. maju oštetili ih za milijardu i pol kuna

Radi se o kaznenim djelima zloporabe povjerenja, položana i ovlasti u gospodarskom poslovanju u kojem je pribavljena znatna imovinska korist, kao i o djelu subvencijske prijevare

VIDEO

Godinu i pol nakon uhićenja menadžera brodogradilišta Uljanik i 3. Maj te dizanja optužnice za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, policija je državnom odvjedništvu podnijela rezultate dvaju dodatnih istraga u koje su uključeni i čelni ljudi Jadranbroda, tijela koje koordinira hrvatsku brodogradnju na međunarodnom tržištu.

Prema tim rezultatima, kaznenim djelima koje je policija otkrila napravljena je šteta veća od 1,5 milijardu kuna na teret brodogradilišta i države.

- Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka su proveli dva dodatna kriminalistička istraživanja temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva Rijeka, sumnjivih događanja povezanih s postupkom restrukturiranja trgovačkog društva tj. brodogradilišta u Rijeci. Ovim provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 11 odgovornih osoba iz trgovačkih društava koja posluju unutar grupe poduzeća iz Pule, a kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci te korporativnog tijela koje koordinira nastup hrvatske brodogradnje na međunarodnom tržištu (starosti 52, 65, 73, 54 , 53, 47, 45, 66, 67, 59 i 63 godine), počinilo ukupno 26 kaznenih djela - navodi Ravnateljstvo policije.

Radi se o kaznenim djelima zlouporabe povjerenja, položaja, ovlasti te subvencijskoj prijevari, a u svim navedenima je pribavljena znatna imovinska korist.

Policija navodi da su ta djela počinili prilikom organizacije, provođenja i naplate raznih obuka zaposlenika brodogradilište u Rijeci i drugih društava iz grupe, angažiranjem i plaćanjem konzultanata za potrebe grupe poduzeća iz Pule, a na teret brodogradilišta u Rijeci, zatim izvršenjima po Programu restrukturiranja obveznih dokapitalizacija i utroška sredstava dokapitalizacije, nabave, plaćanja i davanja na korištenje računalne opreme i licenci te implementacijom informacijskog sustava grupe poduzeća u Puli u brodogradilište u Rijeci.

Osim toga, tu je i davanje pozajmica od strane riječkog brodogradilišta kao korisnika državne potpore društvima unutar grupe poduzeća iz Pule, kao i plaćanja izrade projektne i radioničke dokumentacije za gradnje iako je prethodno ista većim dijelom, ako ne i u cijelosti plaćena kroz paušalno mjesečno plaćanje takvih usluga.

Što se tiče Jadranbroda, sumnja se da su odgovorne osobe zlouporabile svoj položaj i ovlasti i da nisu Ministarstvu gospodarstva kao naručitelju dostavili stručna mišljenja u sukladnosti troškova podmirenih državnim potporama nakon nadzora kojeg su proveli.

Istražen je i obračun troškova nastalih ugovorenim radovima. Utvrđeno je kako su predsjednik uprave društva iz Rijeke (73), direktor društva iz Pule (67) te direktor još jednog društva iz Pule (49) počinili kazneno djelo Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca