Obavijesti

News

Komentari 43

Odvjetnik 'olakšao' bogatašicu iz Zagreba za 30 milijuna kn?!

Odvjetnik 'olakšao' bogatašicu iz Zagreba za 30 milijuna kn?!
1

U potpuno nevjerojatnom raspletu, zagrebačka je poliicija nakon jednogodišnjeg kriminalističkog istraživanja kazneno prijavila poznatog odvjetnika Seada Tabakovića za prijevaru 'tešku' 30 milijuna kuna

VIDEO

Da budemo nešto precizniji, Sead Tabaković (71) je poznati odvjetnik i aktivist Židovske općine, a policija sumnja da je svoju 69-godišnju klijenticu 'olakšao' za iznos od oko 30 milijuna kuna i to dok ju je zastupao u postupcima povrata imovine koja je njezinoj obitelji bila oduzeta u vrijeme ustaškog režima. 

Dioničari Shella

Njegova klijentica je pak bila Gabriela Kamnatnik, nasljednica obitelji dr. Milana Marića, rođenog Mayer, jedne od najimućnijih židovskih obitelji prije Drugog svjetskog rata i obitelji koju se smatra jednom od začetnika naftnog biznisa na ovim prostorima. Iz njihovih su firmi kasnije nastale i Ina i Pliva, obitelj je imala značajne udjele u američkom Shellu, a u Zagrebu posjeduje nekretnine vrijedne desetke milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Tom je listu policija potvrdila da Tabakovića sumnjiče da je u više navrata, kao odvjetnik i opunomoćenik umirovljenice, bez njena znanja i u dogovoru s drugima, zaključivao razne ugovore kojima bi prisvajao novac i imovinu u vlasništvu oštećene. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istom kaznenom prijavom, koju je nedavno protiv Tabakovića podnio Odjel gospodarskog kriminaliteta, u dijelu navodnih malverzacija policija sumnjiči i poznatog zagrebačkog poduzetnika Milana Carića (72) te njegova sina Marka (42), kojima se na teret stavlja su zajedno s Tabakovićem Gabriellu Kamnatnik oštetili za sedam milijuna kuna. 

Fiktivni dug

Osim njih trojice, policija je prijavila i Tabakovićevog poznanika Marija Mandića (57) kojeg se pak sumnjiči da je pomoću 'fiktivnog duga' sjeo na imovinu Gabrijele Kamnatnik.

- Sumnja se da je 71-godišnjak kao odvjetnik oštećene, bez njenog znanja i protivno njenoj volji, u ranijem dogovoru s 57-godišnjakom, na glavnoj raspravi zaključio sudsku nagodbu kojem je oštećena dužna platiti 57-godišnjaku milijun eura, iako je 71-godišnjak znao da je presudom odbijen zahtjev 57-godišnjaka. Nakon toga, u svibnju 2018. godine osumnjičeni 71-godišnjak i 57-godišnjak su zaključili lažni ugovor o zajmu na iznos od milijun eura koji su ovjerili kod javnog bilježnika, iako posudbe nije bilo, a temeljem tog ugovora 57-godišnjak je podnio prijedlog za upis založnog prava na nekretninu za zgradu na području Centra, a koja nekretnina je upisana kao vlasništvo oštećene, navela je policija u priopćenju Jutarnjem listu

Nadalje, Tabakovića se sumnjiči da je u ožujku 2015. godine u izvansudskoj nagodbi zaključio isplatu za nadoknadu za oduzetu imovinu oštećenoj, no račun koji je dao za isplatu bio je od njegove supruge, a ne od oštećene. Na taj način Gabrielu Kamnatnik je oštetio za oko pet i pol milijuna kuna. 

Inače, supruga Tabakovića je Sanja Zoričić Tabaković, sutkinja Visokog prekršajnog suda, a policija Tabakovića sumnjiči i da je od Kamnatnik zapravo prisvojio ljetnikovac Werner i time je, sumnja policija, oštetio za još 17 milijuna kuna. 

Osim svega toga, policija sumnjiči Tabakovića da je zajedno s Milanom Carićem i Markom Carićem u prosincu 2012. godine zaključio predugovor između oštećene kao prodavatelja te Carićeve tvrtke BRAXEA o kupnji dviju nekretnina, Wernerova ljetnikovca na Tuškancu te zgrade u Gajevoj, za iznos od 4,1 milijuna eura. U predugovoru su naveli da je oštećenoj isplaćen predujam od 450.000 eura, no Tabaković joj novac nije isplatio. Tabaković i Carić su nakon toga sačinili raskid predugovora za jednu nekretninu da bi zatim Tabaković nagovorio Kamnatnik da zaključi ugovor o kupoprodaji za preostale dvije nekretnine s Markom Carićem u iznosu od 950.000 eura. 

Na taj način osumnjičeni su oštetili oštećenu za iznos od 975.000 eura a 71-godišnjaku pribavili imovinsku korist od 450.000 eura i društvu iz Zagreba 525.000 eura, navodi Jutarnji list. 

Carić: 'Ja sam jedina žrtva', Tabaković: 'Ništa nisam radio protiv njene volje'

Carić pak tvrdi da je on 'jedini oštećeni u toj cijeloj priči' i kako ima sve dokumente koje su osobno potpisali ili Tabaković ili Kamnatnik. 

Sead Tabaković je u razgovoru za Jutarnji rekao da ništa nije radio bez dogovora i znanja oštećene, niti bi bilo što radio protiv njezine volje. Objasnio je, primjerice, da je uplatu proslijedio na račun svoje supruge kako se 'ona ne bi miješala s drugim uplatama' te kako je ugovor u vezi ljetnikovca s oštećenom potpisao kako bi ga spasio od mogućih ovrha. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...