Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Odvjetnik 'olakšao' bogatašicu iz Zagreba za 30 milijuna kn?!

U potpuno nevjerojatnom raspletu, zagrebačka je poliicija nakon jednogodišnjeg kriminalističkog istraživanja kazneno prijavila poznatog odvjetnika Seada Tabakovića za prijevaru 'tešku' 30 milijuna kuna

Foto: Google Maps
42 komentara

Da budemo nešto precizniji, Sead Tabaković (71) je poznati odvjetnik i aktivist Židovske općine, a policija sumnja da je svoju 69-godišnju klijenticu 'olakšao' za iznos od oko 30 milijuna kuna i to dok ju je zastupao u postupcima povrata imovine koja je njezinoj obitelji bila oduzeta u vrijeme ustaškog režima. 

Dioničari Shella

Njegova klijentica je pak bila Gabriela Kamnatnik, nasljednica obitelji dr. Milana Marića, rođenog Mayer, jedne od najimućnijih židovskih obitelji prije Drugog svjetskog rata i obitelji koju se smatra jednom od začetnika naftnog biznisa na ovim prostorima. Iz njihovih su firmi kasnije nastale i Ina i Pliva, obitelj je imala značajne udjele u američkom Shellu, a u Zagrebu posjeduje nekretnine vrijedne desetke milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Tom je listu policija potvrdila da Tabakovića sumnjiče da je u više navrata, kao odvjetnik i opunomoćenik umirovljenice, bez njena znanja i u dogovoru s drugima, zaključivao razne ugovore kojima bi prisvajao novac i imovinu u vlasništvu oštećene. 

Istom kaznenom prijavom, koju je nedavno protiv Tabakovića podnio Odjel gospodarskog kriminaliteta, u dijelu navodnih malverzacija policija sumnjiči i poznatog zagrebačkog poduzetnika Milana Carića (72) te njegova sina Marka (42), kojima se na teret stavlja su zajedno s Tabakovićem Gabriellu Kamnatnik oštetili za sedam milijuna kuna. 

Fiktivni dug

Osim njih trojice, policija je prijavila i Tabakovićevog poznanika Marija Mandića (57) kojeg se pak sumnjiči da je pomoću 'fiktivnog duga' sjeo na imovinu Gabrijele Kamnatnik.

- Sumnja se da je 71-godišnjak kao odvjetnik oštećene, bez njenog znanja i protivno njenoj volji, u ranijem dogovoru s 57-godišnjakom, na glavnoj raspravi zaključio sudsku nagodbu kojem je oštećena dužna platiti 57-godišnjaku milijun eura, iako je 71-godišnjak znao da je presudom odbijen zahtjev 57-godišnjaka. Nakon toga, u svibnju 2018. godine osumnjičeni 71-godišnjak i 57-godišnjak su zaključili lažni ugovor o zajmu na iznos od milijun eura koji su ovjerili kod javnog bilježnika, iako posudbe nije bilo, a temeljem tog ugovora 57-godišnjak je podnio prijedlog za upis založnog prava na nekretninu za zgradu na području Centra, a koja nekretnina je upisana kao vlasništvo oštećene, navela je policija u priopćenju Jutarnjem listu

Nadalje, Tabakovića se sumnjiči da je u ožujku 2015. godine u izvansudskoj nagodbi zaključio isplatu za nadoknadu za oduzetu imovinu oštećenoj, no račun koji je dao za isplatu bio je od njegove supruge, a ne od oštećene. Na taj način Gabrielu Kamnatnik je oštetio za oko pet i pol milijuna kuna. 

Inače, supruga Tabakovića je Sanja Zoričić Tabaković, sutkinja Visokog prekršajnog suda, a policija Tabakovića sumnjiči i da je od Kamnatnik zapravo prisvojio ljetnikovac Werner i time je, sumnja policija, oštetio za još 17 milijuna kuna. 

Osim svega toga, policija sumnjiči Tabakovića da je zajedno s Milanom Carićem i Markom Carićem u prosincu 2012. godine zaključio predugovor između oštećene kao prodavatelja te Carićeve tvrtke BRAXEA o kupnji dviju nekretnina, Wernerova ljetnikovca na Tuškancu te zgrade u Gajevoj, za iznos od 4,1 milijuna eura. U predugovoru su naveli da je oštećenoj isplaćen predujam od 450.000 eura, no Tabaković joj novac nije isplatio. Tabaković i Carić su nakon toga sačinili raskid predugovora za jednu nekretninu da bi zatim Tabaković nagovorio Kamnatnik da zaključi ugovor o kupoprodaji za preostale dvije nekretnine s Markom Carićem u iznosu od 950.000 eura. 

Na taj način osumnjičeni su oštetili oštećenu za iznos od 975.000 eura a 71-godišnjaku pribavili imovinsku korist od 450.000 eura i društvu iz Zagreba 525.000 eura, navodi Jutarnji list. 

Carić: 'Ja sam jedina žrtva', Tabaković: 'Ništa nisam radio protiv njene volje'

Carić pak tvrdi da je on 'jedini oštećeni u toj cijeloj priči' i kako ima sve dokumente koje su osobno potpisali ili Tabaković ili Kamnatnik. 

Sead Tabaković je u razgovoru za Jutarnji rekao da ništa nije radio bez dogovora i znanja oštećene, niti bi bilo što radio protiv njezine volje. Objasnio je, primjerice, da je uplatu proslijedio na račun svoje supruge kako se 'ona ne bi miješala s drugim uplatama' te kako je ugovor u vezi ljetnikovca s oštećenom potpisao kako bi ga spasio od mogućih ovrha. 

Možda vas zanima i ovo:
Message