Obavijesti

News

Komentari 55

Policija suzavcem tjerala prosvjednike 'Konvoja slobode'

Policija suzavcem tjerala prosvjednike 'Konvoja slobode'

Inspirirani kanadskim prosvjedima nazvanima "Konvoj slobode", vozači iz brojnih gradova diljem Francuske pokušavaju prkositi policijskoj naredbi da ne ulaze u grad

VIDEO

Francuska policija suzavcem je odgovorila sudionicima "Konvoja slobode" na aveniji Champs-Elysees i drugim trgovima u Parizu gdje prosvjeduju protiv ograničenja u pandemiji, ali i socijalne politike.

Neka vozila s prosvjednicima uspjela su probiti policijske kontrolne točke u središtu Pariza i poremetiti promet oko Slavoluka pobjede.

Inspirirani kanadskim prosvjedima nazvanima "Konvoj slobode", vozači iz brojnih gradova diljem Francuske pokušavaju prkositi policijskoj naredbi da ne ulaze u grad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kanadska policija počela tjerati prosvjednike koji su konvojima blokirali glavnu izvoznu rutu
Kanadska policija počela tjerati prosvjednike koji su konvojima blokirali glavnu izvoznu rutu

Policija se koristila suzavcem kod Slavoluka pobjede, ali i na drugim mjestima u prijestolnici kako bi rastjerala prosvjednike koji se protiv cijepljenju i obveznim covid potvrdama za pristup javnim mjestima.

Uhićeno je 14 osoba, ispisano 337 prijava do ranog poslijepodneva i zaustavljeno 500 vozila tijekom jutra koja su pokušavala ući u Pariz, objavila je policija.

French "Freedom Convoy" arrives in Paris

U međuvremenu je između 2000 do 3000 ljudi, a među njima je bilo i prosvjednika iz pokreta "Žuti prsluci" marširalo u zasebno, u prosvjedu koji je odobren, protiv ograničenja u pandemiji covid-19, ali i protiv pada životnog standarda i rasta inflacije.

Samo dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora i s vladom koja očajnički želi izbjeći scene nasilja i velike demonstracije kakve su održavali "žuti prsluci" 2018. godine, predsjednik Emanuel Macron je u petak rekao da razumije "umor" povezan s pandemijom covida-19.

"Taj umor također dovodi do bijesa. Razumijem ga i poštujem. Ali pozivam na najveću smirenost", rekao je za novine Ouest-France.

U odvojenoj akciji na jugu Pariza policija je privela pet osoba koje su posjedovale oružje poput čekića, noževa, praćaka i plinskih maski.

Gotovo 7200 policajaca mobilizirano je kako bi spriječili bilo kakvu blokadu glavnog grada.

Pariz očekuje 'konvoj slobode'
Pariz očekuje 'konvoj slobode'

Tisuće protivnika epidemioloških mjera uvedenih u borbi protiv pandemije covida-19 utaborile su se od petka navečer u predgrađima Pariza nakon što su stigli u konvojima iz cijele Francuske.

Prosvjedi protiv obveznih covid potvrda za ulazak na javna mjesta nisu novost jer su u Parizu i drugim gradovima Francuske mjesecima održavane demonstracije protiv takvih ograničenja.

Pokret Žutih prsluka s početka Macronova mandata izbio je zbog najave rasta cijene goriva i prerastao u socijalni bunt s najgorim oblicima uličnog nasilja u zadnjih nekoliko desetljeća u Francuskoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a