Obavijesti

News

Komentari 150

Istraga u riječkom KBC-u: Tri radnice sakrile skupe lijekove, pronađen nakit i umjetnine

Istraga u riječkom KBC-u: Tri radnice sakrile skupe lijekove, pronađen nakit i umjetnine

KBC Rijeka je kao poslodavac bio primoran otkazati ugovore o radu trima djelatnicama Klinike za radioterapiju i onkologiju zbog uočenog počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa, stoji u odgovoru KBC-a za 24sata.

VIDEO

U podrumskom skladištu Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, pronađena je veća količina citostatika, skupih lijekova za liječenje oboljelih od raka, kojima je istekao rok trajanja, dok su u prostorijama gore navedene Klinike pronađene velike količine zlata, skupog alkohola i umjetničkih slika.

Po pravilima bi se lijekovi, koji se ciljano nabavljaju za pojedinog bolesnika, trebali vratiti bolničkoj ljekarni i pravilno skladištiti ako se ne potroše. Kako je lijekovima istekao rok trajanja, oni se više ne mogu koristiti i radi se o višemilijunskoj šteti za hrvatsko zdravstvo.

Zaposlenice KBC-a Rijeka dobile otkaze zbog lijekova u podrumu kojima je istekao rok trajanja
Zaposlenice KBC-a Rijeka dobile otkaze zbog lijekova u podrumu kojima je istekao rok trajanja

Zbog toga su kako doznajemo, tri djelatnice od kojih je jedna predstojnica navedene Klinike, dok su druge dvije medicinske sestre, a koje se smatra odgovornima za propuste, dobile izvanredne otkaze. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako neslužbeno doznajemo iz bolnici, cijeli slučaj u KBC-u Rijeka dalje je na policiji i DORH-u koji će provoditi izvide, jer je prilikom istraživanja na gore navedenoj Klinici pronađen i veliki broj boca skupog alkoholnog pića, zlatnog nakita, umjetničkih slika, te više od 150 korištenih poklon-vrećica. Lijekovi su bili skriveni u posebnim zaključanim prostorijama gdje su pristup imale tri zaposlenice koje su strogo naložile da nitko osim njih ne smije ulaziti u te prostorije.

KBC Rijeka: Bili smo primorani dati im otkaze

Službeno su nam iz KBC-a Rijeka odgovorili da su bili primorani dati otkaze trima djelatnicama Klinike.

- Nakon razrješenja dosadašnje predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju, o čemu su mediji već upoznati, a zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za Ustanovu i državni proračun, KBC Rijeka je kao poslodavac bio primoran otkazati ugovore o radu trima djelatnicama Klinike za radioterapiju i onkologiju zbog uočenog počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa. U skladu s navedenim, podnesene su odgovarajuće prijave nadležnim pravosudnim tijelima zbog čega u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi dodatne informacije. Tijekom internih postupaka utvrđivanja stanja, Uprava je za jednu medicinsku sestru zbog njezine životne dobi pripremila prijedlog s dokumentacijom za premještaj na lakše radno mjesto (na kojem neće biti odgovorna za lijekove i potrošni materijal) no djelatnica je neposredno pred početak otkazala ranije dogovoreni sastanak s Upravom. O ozbiljnoj bolesti djelatnice nismo imali saznanja.

Utvrđenim teškim povredama obveza iz radnog odnosa, liječenje i životi bolesnika nisu bili ugroženi, obzirom da se onkološki lijekovi primjenjuju isključivo neposredno nakon dostave lijeka na ime bolesnika iz Centralne ljekarne. Spomenuti neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi bili su izvan uporabe, ali to – uz druge utvrđene teške povrede radnih dužnosti - nedvojbeno upućuje na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu te je dovelo do neizbježnih odluka koje nemaju zakonske alternative - stoji u odgovoru KBC-a Rijeka za 24sata.

Navode kako se rad Klinike za radioterapiju i onkologiju odvija nesmetano, uključujući i rad Multidisciplinarnog tima za bolesti dojke, a Klinika uredno prima pacijente te provodi sve medicinske postupke. 

- Uprava KBC-a Rijeka nastavit će u radu inzistirati na zaštiti zakonitosti poslovanja i osiguranju kvalitete po načelima dobre prakse, kao što to čini od početka mandata - stoji u odgovoru za 24sata. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 150
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21