Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Akcija na Medicini: Priveli sina i supruga Bajićeve zamjenice

Zagrebački Medicinski fakultet: Među 12-ero uhićenih su studenti, izvanredni profesor Z. K. i administratori. Zbog sumnje u prodaju ispita, policiju je posebno zanimala ispitna dokumentacija

Željko Lukunić/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
314 komentara

Zagrebačka policija je u srijedu oko 14 sati upala u Zavod za anatomiju na zagrebačkom Medicinskom fakultetu po nalogu USKOK-a. Zbog sumnje da ondje prodaju ispite, posebno ih je zanimala ispitna dokumentacija.

Radi se o nastavku akcije Index, koja je provedena 2008. na Ekonomskom i Prometnom fakultetu. Iz MUP-a su priopćili kako su policijski službenici Ravnateljstva policije i PNUSKOK-a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli višemjesečno kriminalističko istraživanje u sklopu kojeg je uhićeno 12 ljudi, protiv kojih je podnesena kaznena prijava USKOK-u.

Priveli su ukupno 12 ljudi s fakulteta, a među njima su nekoliko studenata, izvanrednog profesora Z. K. i nekoliko demonstratora. Među osumnjičenima su još tajnica referade M. C. te A. Č., M. S., B. P., M. M. i H. L. Kako doznaje RTL Danas, među uhićenima su suprug i sin jedne od zamjenica glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Doznajemo kako je riječ sinu i suprugu Bajićeve zamjenice V. L. Njezin suprug B. L., inače kirurg u KBC Dubrava, navodno je sinu H. L. davao novac za plaćanje ispita. 

Osumnjičeni su odmah suspendirani, a studenti su udaljeni s nastave i ostalih aktivnosti na fakultetu, obavijestili su s Medicinskog fakulteta

- Posebno sam tužan i razočaran ako je ovo istina. Korupcija na fakultetima još nije iskorijenjena i zato podupiremo svaku akciju protiv nečasnih radnji na fakultetima - rekao je za RTL Danas ministar obrazovanja Željko Jovanović. Doznaju kako su se ispiti navodno plaćali od 500 do 2000 eura. 

Dnevnik Nove TV doznaje kako je među uhićenima troje profesora sa Zavoda za anatomiju te troje studenata. 

Davor Miličić, dekan Medicinskog fakulteta, za Jutarnji list je rekao kako je Zavod za anatomiju pretresen zbog sumnji u prodavanje ispita. Dodao je da su odmah suspendirani jedan profesor, administrator znanstvenog novaka, student demonstrator i još dva studenta koji dok traje USKOK-ova istraga neće moći obavljati nikakve poslove vezane za fakultet. 

Medicinski fakultet izdao je i priopćenje za medije u kojem su objasnili da je državno odvjetništvo poduzelo istražne radnje protiv trojice djelatnika Zavoda za anatomiju i trojice studenata Fakulteta. Istražna radnja temelji se na anonimnoj prijavi koja ukazuje na moguća kaznena djela prilikom polaganja ispita iz predmeta anatomija kod dvojice studenata. Uprava fakulteta je u skladu s postojećim pravilnicima odmah suspendirala osumnjičene zaposlenike i pokrenula stegovne postupke, a osumnjičeni studenti su udaljeni s nastave i ostalih aktivnosti na fakultetu. Protiv njih su u skladu s pravilima također pokrenuti stegovni postupci.

Privedeni profesor navodno ismijavao studente

lspit iz Anatomije i kliničke anatomije tradicionalno je jedan od najtežih ispita i noćna mora budućih liječnika. Uhićeni izvanredni profesor je ispitivač kod kojeg studenti vrlo teško dobiju prolaznu ocjenu, a kandidati se znaju žaliti kako ih dotični ismijava. Internetski forumi zagrebačkih medicinara prepuni su žalopojki potaknutih profesorom iako ističu da se kod njega mora znati gradivo.

Ovo je nakon Ekonomskog i Prometnog fakulteta nova afera koja potresa Sveučilište u Zagrebu. U akciji Index 2008. godine uhitili su nekoliko profesora, studenata i posrednika. Sve je završilo s pet optužnica i više desetaka optuženih.

Možda vas zanima i ovo:
Message