Obavijesti

News

Komentari 9

Policijska tortura u Srbiji? Vijeće Europe traži istragu

Policijska tortura u Srbiji? Vijeće Europe traži istragu
1

Prema navodima, policija se koristi pljuskama, udarcima i udarcima palicama ili bejzbol palicama, pa čak i elektrošokovima u cilju iznude i primoravanja na priznanje ili kažnjavanja

VIDEO

Vijeće Europe zatražilo je u četvrtak od Srbije da istraži tvrdnje o zlouporabama kojima su izloženi pritvorenici i spriječi zlostavljanje koje provode policijski djelatnici, nazivajući to 'prihvaćenom praksom', prenosi njemačka novinska agencija DPA iz Strasbourga.

U izvješću tijela za borbu protiv mučenja, odbora za ljudska prava koji je u svibnju i lipnju posjetio 16 policijskih postaja i zatvora, navodi se kako vlasti u Srbiji moraju priznati da zlostavljanje nije 'rad nekoliko malobrojnih policijskih dužnosnika'.

Navodna rutina u velikim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, prema navodima o zlostavljanju uključivala je pljuske, udarce i udarce palicama ili bejzbol palicama, pa čak i elektrošokove u cilju iznude i primoravanja na priznanje ili kažnjavanja.

'Kultura nekažnjivosti u policiji'

'Vlasti (u Srbiji) moraju promovirati fundamentalno drugačiji pristup prema metodama policijske istrage, koja se ne bi temeljila na dokazima iz priznanja u izjavi, već nakon dobivanja točnih i pouzdanih informacija ... o predmetu pod istragom', navodi se u priopćenju.

Srbija također treba djelovati kako bi se 'suprotstavila trenutnoj kulturi nekažnjivosti u policiji', upozoreno je iz Vijeća Europe.

Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, Srbija je pod pritiskom da provede široke političke, socijalne i ekonomske reforme u cilju poboljšanja vladavine zakona, borbe protiv korupcije i jačanja medijskih sloboda, ocjenjuje DPA.

Agencija istodobno konstatira da mukotrpni i problematični odnosi Srbije s Kosovom često bacaju u sjenu druga pitanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca