Obavijesti

News

Komentari 18

'Političari, nacionalne manjine nisu krive za vaše propuste'

'Političari, nacionalne manjine nisu krive za vaše propuste'
1

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je predsjednicu, premijera te saborske zastupnike da se ujedine u zaštiti i promociji ljudskih prava, a ne u prozivkama zastupnika srpske nacionalne manjinE

VIDEO

YIHR( Inicijativa mladih za ljudska prava) u priopćenju ističe da politički akteri za klimu mržnje i nasilja koja vlada u društvu kao odgovorne zlonamjerno prozivaju upravo pripadnike manjina dok istovremeno ne osuđuju brojne izjave, činjenja i nečinjenja koja kao rezultat imaju veličanje mržnje, kršenje ljudskih prava te slavljenje nasilja, zločina i zločinačkih režima iz prošlosti. 

Ocijenili su da ne postoji jasna, uporna i kontinuirana osuda slučajeva poput zagovaranja preispitivanja broja žrtava ustaškog logora Jasenovac, odavanja počasti ustaškim vojnicima i slavljenja ratnih zločinaca, najavljivanja kandidature u proustaškom tjedniku, zagovaranja postavljanja spomenika članu udruženog zločinačkog poduhvata u Zagrebu, korištenja pozdrava "Za dom spremni"  te, između ostalog, činjenice da ratni zločinci još uvijek nose najviša odlikovanja Republike.

'Predsjednice, oduzmite vojna odlikovanja ratnim zločincima'
'Predsjednice, oduzmite vojna odlikovanja  ratnim zločincima'

Aktivisti su tako zaključili da upravo pripadnici nacionalnih manjina ne smiju govoriti o društvenom posrnuću, iako je, dodali su, odgovornost svih građana i građanki upravo ukazivati i reagirati na sve ono što je u državi problematično.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

' Kršenja ljudskih prava vide kao priliku za manipulacije i vlastiti politički profit'

 - Žalosno je što predsjednicu, premijera, Vladu i većinu zastupnika ne zanima što se u društvu srozavanju minimalni standardi ljudskih prava, a to je ovih dana i mjeseci konkretizirano u obliku premlaćivanja, kamenovanja i psovanja ljudi jer su 'pogrešnog' nacionalnog podrijetla. Njih muči što o tome govori - Srbin" - ocijenili su. 

Sramotnim ocjenjuju što politički akteri kršenja ljudskih prava vide kao priliku za manipulacije i vlastiti politički profit, a ne kao potrebu da stanu u obranu temeljnih vrijednosti države.

Zbog svega navedenog političarima poručuju da krivca za nasilje i mržnju ne traže u pripadnicima nacionalnih manjina, već u njima samima. Traže da predlože i usvoje zakone koji jasno i oštro definiraju temelje kažnjavanja počinitelja prekršajnih i kaznenih djela, vezanih za korištenje i upotrebu fašistčkih i ustaških simbola. Također traže da se suzdrže od izjava i djelovanja koje promoviraju nasilje, mržnju i zločine te da nedvojbeno, redovno javno i najoštrije osude svakog tko takve izjave uputi.

Vladajuće pozivaju da ne troše javni novac na sponzoriranje komemoracija i koncerata koji promoviraju mržnju, zločine i zločinačke režime i da uklone ustaška znakovlja i simbole ustaške i fašističke ideologije s pročelja objekata na institucijama i gradovima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)