Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

'Političari, nacionalne manjine nisu krive za vaše propuste'

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je predsjednicu, premijera te saborske zastupnike da se ujedine u zaštiti i promociji ljudskih prava, a ne u prozivkama zastupnika srpske nacionalne manjinE

Svečani program na kninskoj tvrđavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
18 komentara

YIHR( Inicijativa mladih za ljudska prava) u priopćenju ističe da politički akteri za klimu mržnje i nasilja koja vlada u društvu kao odgovorne zlonamjerno prozivaju upravo pripadnike manjina dok istovremeno ne osuđuju brojne izjave, činjenja i nečinjenja koja kao rezultat imaju veličanje mržnje, kršenje ljudskih prava te slavljenje nasilja, zločina i zločinačkih režima iz prošlosti. 

Ocijenili su da ne postoji jasna, uporna i kontinuirana osuda slučajeva poput zagovaranja preispitivanja broja žrtava ustaškog logora Jasenovac, odavanja počasti ustaškim vojnicima i slavljenja ratnih zločinaca, najavljivanja kandidature u proustaškom tjedniku, zagovaranja postavljanja spomenika članu udruženog zločinačkog poduhvata u Zagrebu, korištenja pozdrava "Za dom spremni"  te, između ostalog, činjenice da ratni zločinci još uvijek nose najviša odlikovanja Republike.

MLADI ZA LJUDSKA PRAVA: 'Predsjednice, oduzmite vojna odlikovanja ratnim zločincima'

Aktivisti su tako zaključili da upravo pripadnici nacionalnih manjina ne smiju govoriti o društvenom posrnuću, iako je, dodali su, odgovornost svih građana i građanki upravo ukazivati i reagirati na sve ono što je u državi problematično.

' Kršenja ljudskih prava vide kao priliku za manipulacije i vlastiti politički profit'

 - Žalosno je što predsjednicu, premijera, Vladu i većinu zastupnika ne zanima što se u društvu srozavanju minimalni standardi ljudskih prava, a to je ovih dana i mjeseci konkretizirano u obliku premlaćivanja, kamenovanja i psovanja ljudi jer su 'pogrešnog' nacionalnog podrijetla. Njih muči što o tome govori - Srbin" - ocijenili su. 

Sramotnim ocjenjuju što politički akteri kršenja ljudskih prava vide kao priliku za manipulacije i vlastiti politički profit, a ne kao potrebu da stanu u obranu temeljnih vrijednosti države.

Zbog svega navedenog političarima poručuju da krivca za nasilje i mržnju ne traže u pripadnicima nacionalnih manjina, već u njima samima. Traže da predlože i usvoje zakone koji jasno i oštro definiraju temelje kažnjavanja počinitelja prekršajnih i kaznenih djela, vezanih za korištenje i upotrebu fašistčkih i ustaških simbola. Također traže da se suzdrže od izjava i djelovanja koje promoviraju nasilje, mržnju i zločine te da nedvojbeno, redovno javno i najoštrije osude svakog tko takve izjave uputi.

Vladajuće pozivaju da ne troše javni novac na sponzoriranje komemoracija i koncerata koji promoviraju mržnju, zločine i zločinačke režime i da uklone ustaška znakovlja i simbole ustaške i fašističke ideologije s pročelja objekata na institucijama i gradovima. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message