News

Komentari 36

"Političari stigmatiziraju djecu iz gay obitelji radi glasova"

"Političari stigmatiziraju djecu iz gay obitelji radi glasova"

Kožić kaže da je Beroš išao linijom pragmatizma očekujući da će birači u njegovoj izbornoj jedinici nagraditi ovakav stav pa dodao kako u Hrvatskoj djeca već žive s dvije mama ili dva tate

Mladen Kožić, udomitelj iz uduge Dugine obitelji, prokomentirao je za N1 televiziju izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša koji je rekao kako je prihvatljivije da djeca budu u domu, nego s istospolnim partnerima.

- Izjava je izrečena u neznanju. Prvi put kad sam ju čuo imao sam razumijevanja, ne može političar znati sve. Ali, imao je priliku educirati se. Njegovo opravdavanje kasnije zvučalo je još gore. Nevjerojatno je da nije pročitao intervju s ravnateljicom Doma u Nazorovoj koja kaže da je najgore za dijete biti u domu. Ministar također ne zna da se tijekom potresa srušio krov na dječju igraonicu u tom domu. Izjava nije izrečena u neznanju, ona je bešćutna - rekao je Mladen Kožić.

Kazao je i kako je ministar išao linijom pragmatizma očekujući da će birači u njegovoj izbornoj jedinici nagraditi ovakav stav pa dodao kako u Hrvatskoj djeca već žive s dvije mama ili dva tate. 

- Političari bešćutno označavaju to dijete. Trebali bi se zapitati koju poruku šalju. To je banalno, bešćutno i pragmatično ponašanje koje me zabrinja. Svi zagovaramo vrijednosti obitelji. Ne vidim ništa demokršćansko u činjenici da se stigmatiziraju određene vrste obitelji i da se šalje poruka o gay ljudima da njima nešto nedostaje - rekao je, ponovivši kako je nečovječan taj pragmatizam kojim žele privući biračko tijelo.

Kožić ističe kako temu udomiteljstva treba ostaviti struci, a ne politizirati, dodavši kako je struka rekla da ne postoji razlog da se Duginim obiteljima ne dopusti da budu udomiteljske obitelji.

- U Konvenciji o pravima djeteta stoji da svako dijete ima pravo na obitelj... S političarima se mogu složiti u tome da je pravo djeteta ispred svih drugih. Međutim, tvrditi da je djetetu bolje uskratiti potencijalni dom, je u suprotnosti s pravima djeteta - kazao je Kožić.

Kaže kako njihova borba za udomljavanje djeteta još uvijek traje, ali prepreka više nema. Čekaju udomiteljsku licencu. 

- Trenutno problema nema. Budući da je prošlo previše vremena, moramo ponovno prolaziti razne testove, edukaciju... Struka, zakonodavci i ustavni sud rekli su svoje... Nismo u to ušli bezglavo i zaneseni. Čudi da ministar Beroš kao čovjek struke, ne mogu objasniti kako je moguće da javno iznosi neznan stavove i stavove u subrotnosti s pravima djeteta - rekao je Kožić.

Najčitaniji članci