Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
41 komentara

"Političko ozračje antiguslarki, a Zoki nije zaslužio pjesmu"

Najpoznatiji hrvatski guslar Mile Krajina otkriva za Express tajne svojih stihova. Ovaj vitalan vremešnjak i u trećoj životnoj dobi putuje i obilazi tradicionalna okupljanja

Marko Mrkonjić/Pixsell
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
41 komentara

Mile Krajina sredinom studenoga slavi 91. rođendan. Fotografirajući se za potrebe ovoga razgovora na različitim lokacijama u središtu Osijeka u staroj nošnji Cetinske krajine, ovaj najveći hrvatski guslar i pučki pjesnik voli reći da je kod njega i inače sve “u prosjeku staro oko 100 godina, od kubure, srebrnih kopči, hlača od čoje i vune”. Najmlađe su mu gusle, instrument koji ga je proslavio i zahvaljujući kojemu je bio “više puta u više europskih država, u manjem dijelu Azije, većem dijelu Australije, sedam država Amerike i sedam gradova Kanade”. Ili, kako je to već pretočio u pjesmu - “obišao crkve i oltare i slapove rijeke Nijagare”.

“...Pjesme pišem, povijest, običaje, a posebno ratne događaje.

Guslim, pjevam, putujem po svijetu, tiskam knjige i snimam kasetu...”

Ovaj vitalan vremešnjak, savršene bistroće uma, ali uz zdravstvene tegobe koje ga malo usporavaju u hodanju, i u svojoj trećoj životnoj dobi rado putuje i obilazi tradicionalna okupljanja poput Olimpijade starih sportova u Brođancima, Bikijadu u Radošiću, Thompsonovu veselicu u Čavoglavama, Gospu Sinjsku, a desetljećima je neizostavan gost Splitskog ljeta.

>>> Više pročitajte u Expressu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message