Obavijesti

News

Komentari 51

Poljak nestao tijekom oluje na Biokovu: 'Teren je zahtjevan čak i za najiskusnije planinare'

Poljak nestao tijekom oluje na Biokovu: 'Teren je zahtjevan čak i za najiskusnije planinare'

Mi i u subotu nastavljamo s potragom. Intezivno tragamao, na terenu je četrdesetak spasioca, digli smo i helihopter i dronove, rekao nam je pročelnik HGSS stanice Makarska Ante Kukavica...

VIDEO

U tijeku je potraga za stranim državljaninom kojem se gubi trag od petka 31.07.2020. u 15:00 sati, a zadnja poznata lokacija nestale osobe je predio između Bukovca i Sv. Ilije. U trenutnu nestanka muškarac je imao sportske tajice, bijelu majicu, plavo bijelu kapu i sportski sat na ruci.



- U slučaju da posjedujete informacije o njoj, ili ste planinar koje se susreo s osobom, obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovite na broj 112 ili 00385912130112. Također, informacije možete dostaviti i putem naše facebook stranice - javljaju iz HGSS-a Makarska.

Podsjetimo, još uvijek se traga za nestalim turistom u vrletima Biokova koji je u petak ujutro oko devet sati krenuo iz Podbiokovlja put planine Biokovo. Od tada mu se gubi svaki trag. Kako saznajemo od pročelnik HGSS stanice Makarska, Ante Kukavica radi se o Poljaku oko četrdeset godina starosti koji ljetuje sa obitelji u Brelima. Krenuo je prema vrhu Sv. Ilija, na visinu od 1640 metara, inače najzahtjevnijem vrhu i usponu sa puno oštrih vrhova i provalija. Njegova ruta prema onome s čim raspolažu u HGSS je bila polazak iz Brela prema Bukovcu- Ščirovcu do Sv. Ilije i u povratku Motika- Veliko Brdo. Supruzi je poslao preko mobitela zadnje fotografije na lokaciji ispod Sv. Ilije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Na terenu četrdesetak ljudi: Traže Poljaka, poslao supruzi fotografiju s planine i nestao
Na terenu četrdesetak ljudi: Traže Poljaka, poslao supruzi fotografiju s planine i nestao

Od tada se više nesretni Poljak nije javio niti je odgovarao na pozive. S obzirom da je jučer poslijepodne upravo na ovom području Podbiokovlja i Zabiokovlja bilo jako grmljavinsko nevrijeme u HGSS pretpostavljaju kako je možda baš nevrijeme pridonijelo nestanku Poljaka. Na ovom biokovskom vrhu sagrađena je i kapela u čast Sv. Ilije u narodu poznatijeg kao "gromovnika", jer su baš na ovom predjelu posebno izražene grmljavine i jake kiše kao što je bilo i u petak poslijepodne kada je nestao nesretni Poljak. Nakon što je poslao zadnje fotografije supruzi sa lokacije ispod sv. Ilije na mobitel se više nije javlja te je supruga zatražila pomoć. HGSS je odmah krenuo u potragu spašavanja.

"Mi i u subotu nastavljamo s potragom. Intezivno tragamao, na terenu je četrdesetak spasioca, digli smo i helihopter i dronove", rekao nam je Kukavica.

Nažalost gotovo svake godine na Biokovu su ovakve akcije spašavanja sve učestalije od kojih neke završe i sa smrtnim posljedicama. Ovog ljeta je ovo šesta akcija spašavanja od strane HGSS stanice Makarska. I koliko se god upozorava na sve opasnosti i izazove koje pred sobom ima uspon na Biokovo očito još uvijek nije dovoljno za strane turiste koji koliko god bili iskusni ne poznaju ovu lijepu, ali prvenstveno surovu planinu.

"I za najiskusnije planinare Biokova je zahtijevna, uspon na sv. Iliju traje u prosjeku četiri sata. Mi koji je poznajemo "u dušu" uvijek se dobro pripremamo", rekli su nam domaći planinari. "Oni koji je ne poznaju ne bi smjeli kretati u ovakve planinarske izazove, poglavit ne sami, bez iskusnih vodića", rekli su nam u HGSS, ali i neki od planinara koji često borave u vrletima Biokova i znaju koliko je svaki uspon zahtijevan i pun izazova.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u