Obavijesti

News

Komentari 160

Seljaci na prosvjedu poručili: Tražimo Jakovininu smjenu!

Seljaci na prosvjedu poručili: Tražimo Jakovininu smjenu!
3

Farmeri misle da ministar dosadašnjim radom "nije napravio ništa za poljoprivredu i seljaka". Poručili su i kako zahtjevu isplatu cjelokupnog poticaja za prošlu godinu

VIDEO

Oko 15 traktora izašlo je točno u podne na međudržavnu cestu koja vodi prema granici s Mađarskom u baranjskom Čemincu. Promet za sada nisu zaustavljali. Priključili su se tako ostalim seljačkim prosvjednicima na kontinentu koji tako žele skrenuti pozornost na stanje u poljoprivredi.

Kako su rekli, "okupili su se kako bi iskazali zajedništvo u namjeri da sadašnjeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu pozovu da napusti funkciju". Farmeri smatraju kako ministar s dosadašnjim radom "nije napravio ništa za hrvatsku poljoprivredu i seljaka". Poručili su, također, kako zahtjevu i isplatu cjelokupnog poticaja za prošlu godinu kao što im je dodijeljen i 2011.

- Kako smo upoznati sa stanjem na svjetskom tržištu poljoprivrednih roba i cijenama možemo sa sigurnošću reći da smo ove godine na meti trgovačkih lobija kojima je u interesu jedino zarada dok pri tome nije zaštićen proizvođač i potrošač - poručili su ogorčeni baranjski farmeri iz udruge Baranjska brazda. Zbog svih problema traže sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem.

Četiri traktora postavljeno je danas i uz državnu cestu kod Županje koja vodi prema graničnom prijelazu Županja-Orašje. Traktori ne priječe promet već samo, kao što su seljaci i najavili, ovim mirnim prosvjedom upozoravaju kako će zbog nezadovoljstva politikom koju prema poljoprivredi i hrvatskom selu vodi hrvatska vlada, posebice ministar Tihomir Jakovina čije odstupanje seljaci traže, uskoro krenuti i veće prosvjede i blokade prometnica. Za sada drže u tajnosti pojedinosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedan od organizatora današnjeg prosvjeda, Stjepan Filić, kaže kako bi im se priključilo više traktora, ali policija zaustavlja prosvjednike na prilaznim cestama i onemogućavaju im dolazak na državnu cestu kod Županje. Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske, Domagoj Džigumović kaže kako seljaci za danas nisu najavili nikakvo okupljanje ili prosvjed, ali policija poduzima sve potrebne mjere i radnje u ovakvim situacijama.

Slavonski seljaci započeli su danas s prosvjedima i u Brodsko-posavskoj županiji

Nakon mnogobrojnih neuspjelih pokušaja uspostavljanja komunikacije s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, slavonski seljaci započeli su danas s prosvjedima u Brodsko-posavskoj županiji. Jutros su na tri punkta izašli s oko 150 traktora i to u Rešetarima kod Nove Gradiške, Lužanima i Velikoj Kopanici, ali ovaj put nisu blokirali prometnice.

Kažu, da su za sada to mirni prosvjedi koji bi se za nekoliko dana mogli pretvoriti u opću blokadu prometa ako se ne udovolji njihovim minimalnim zahtjevima. Na punktovima ostaju do daljnjeg, a nadaju se da će ih svakim danom biti sve više. Traže hitnu i neopozivu ostavku ministra Tihomira Jakovine, zatim isplatu poticaja za 2012. godinu i to u cijelosti, a u proračunu za 2013.godinu zahtijevaju planiranje, a potom i isplatu poticajnih sredstava namijenjenih za poljoprivredu bez umanjena, te reguliranje otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda koja nikako ne smiju biti ispod proizvođačkih. U narednim danima traže i hitan sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem radi rješavanja problema otkupne cijene pšenice koja, kako tvrde nije dovoljna niti za pokrivanje troškova ovogodišnje proizvodnje.

- Nakon toliko vremena inzistiranja, gotovo godinu dana nismo dobili mogućnost da se sastanemo s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i da razgovaramo o glavnim problemima koji muče nas seljake.

Danas su na mirni prosvjed došli svi oni koji su nezadovoljni postojećim stanjem u poljoprivredi i svi kojima je ugrožena egzistencija, jer žive od zemlje. Izašli smo s traktorima da vidimo koliko nas ima koji želimo prosvjedovati i da ustanovimo možemo li uopće tako riješiti svoje probleme ili ćemo potpuno propasti i neće nas više biti. Na današnjem prosvjedu nisu oni kojima je poljoprivreda hobi, već seljaci koji žive od zemlje i moraju platiti poreze i doprinose, zakup zemljišta i sve ostale zakonske obaveze prema državi - a od čega?! Otkupljivači nam trenutno plaćaju 0,95 kuna za kilogram pšenice. Ta cijena nije dovoljna ni da se pokriju troškovi proizvodnje i uloženog repromaterijala, svi smo u gubitku. Svjesni smo da je država u krizi i da nema novca, stoga smatramo da bi minimalna otkupna cijena pšenice trebala biti bar 1,30 kuna za kilogram, što je na nivou prošlogodišnje cijene i mnogi bi poljoprivrednici barem svoje uložene troškove mogli vratiti i investirati u jesensku sjetvu.

U Austriji je seljacima isplaćeno za pšenicu u protuvrijednosti 1,60 kuna za kilogram, u Sloveniji 1,50 kuna. Mjesec dana prije žetve molili smo ministra Jakovinu da organizira sastanak, on to nije učinio. Činjenica je da štiti uvozni lobi i krupni kapital, a s nama uopće ne želi razgovarati. Zato tražimo da što prije odstupi. Svinjogojstvo je potpuno uništeno prije tri, četiri godine, a prije godinu i pol dana kada smo u veljači prosvjedovali na minus 25 stupnjeva i ukazivali na probleme mljekarstva, cijena mlijeka je srušena preko 90 lipa, pa danas imamo 20 posto manju proizvodnju i zatvorenih preko 1000 mliječnih farmi, a i ove koje rade na rubu su rentabilnosti i pred stavljanjem ključa u bravu. Sada se trenutno radi udar na ratarstvo i to će onda biti konačni kraj hrvatske poljoprivrede - kaže Antun Vrakić, predsjednik Poljoprivredne komore Brodsko-posavske županije.



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...