Obavijesti

News

Komentari 2

Poljski ministar htio ograničiti 'backstop': Odbacili prijedlog...

Poljski ministar htio ograničiti 'backstop': Odbacili prijedlog...
1

"Backstop" je jamstvo da po izlasku Velike Britanije neće biti ponovno uspostavljena granica na irskom otoku između Republike Irske, članice EU-a i Sjeverne Irske, koja pripada Ujedinjenoj Kraljevini

VIDEO

Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz iskočio je u ponedjeljak iz jednoglasnog stajališta 27 zemalja članica oko Brexita predlažući da se vremenski ograniči jamstvo za odsustvo tvrde granice na irskom otoku, ali su njegovu ideju vrlo brzo odbacili Irska i Europska komisija.

"Backstop", zaštitni mehanizam, je jamstvo da po izlasku Velike Britanije neće biti ponovno uspostavljena granica na irskom otoku između Republike Irske, članice EU-a i Sjeverne Irske, koja pripada Ujedinjenoj Kraljevini, a bio bi aktiviran samo u slučaju da u prijelaznom razdoblju koje po sporazumu o razdruživanju traje do kraja 2020. ne bude pronađeno neko inovativno rješenje koje bi otklonilo potrebu za uspostavu graničnih kontrola.

May predložila 'plan B', ali u njemu ne nudi ništa novo
May predložila 'plan B', ali u njemu ne nudi ništa novo

Backstop predviđa da Velika Britanija i EU čine jedinstveno carinsko područje i stoga nema potrebe za uvođenje graničnih kontrola. On po svojoj prirodi ne može biti vremenski ograničen jer u tom slučaju prestaje biti ono što jest, jamstvo da neće doći do uspostave granice. 

Međutim, mogućnost da Velika Britanija ostane trajno u carinskoj uniji s EU-om posve je neprihvatljiva za zagovornicima izlaska iz EU-a, koji su u referendumskoj kampanji upravo mogućnost sklapanja trgovačkih sporazuma s trećim zemljama isticali kao najveću dobit od napuštanja EU-a. Ostankom u carinskoj uniji Velika Britanije ne bi mogla zaključiti sporazume o slobodnoj trgovini s primjerice SAD-om ili Australijom.

Backstop je i jedan od glavnih razloga za propast sporazuma o razdruživanju u britanskom parlamentu. Kao izlaz iz te situacije, poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz je predložio da se backstop ograniči na pet godina.

EU spremna ponovno raditi na političkoj deklaraciji o Brexitu
EU spremna ponovno raditi na političkoj deklaraciji o Brexitu

"Kada bi Irska pozvala EU da promijeni odredbu sporazuma o backstopu tako da on bude privremen, recimo pet godina, stvar bi bila riješena. To bi bilo nepovoljnije za Irsku nego neograničeni backstop, ali puno povoljnije nego Brexit bez dogovora, koji se neumitno približava", rekao je Czaputowicz, dodajući da je to u prosincu sugerirao britanskom i irskom kolegi Jeremyju Huntu i Simonu Coveneyju.

Međutim, njegovo stajalište odmah su odbacili i Irska i Europska komisija.

Nakon Czaputowiczeve izjave irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney je rekao da je njegov poljski kolega "pokušao pomoći", ali da njegovo razmišljanje ne odražava stajalište EU-a.

"Svi govore istu stvar: ne možemo otvarati pregovore o sporazumu o razdruživanju", rekao je Coveney.
I glavni pregovarač EU-a Michel Barnier je rekao da je dogovoreni sporazum o razdruživanju "najbolji mogući".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa