Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
153 komentara

EU rezolucija: Pomicanje sata želimo ukinuti 2021. godine...

Članice EU pozivaju se na međusobnu koordinaciju prije odluke o tome na kojem računanju vremena će ostati. O svom izbori Europsku komisiju moraju izvijestiti do travnja 2020.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
153 komentara

Odbor Europskog parlamenta danas je s 23 glasa za i 11 protiv donio rezoluciju kojom je predloženo da se u cijeloj EU, pa tako i u Hrvatskoj, pomicanje sata ukine 2021. godine. 

Zemlje koje žele ostati na ljetnom računanju vremena, posljednji bi put sat trebale pomaknuti krajem ožujka 2021. One koje žele ostati na zimskom vremenu, kazaljke bi posljednji put trebale pomaknuti zadnje nedjelje u listopadu 2021. godine.

Članice EU pozivaju se na međusobnu koordinaciju prije odluke o tome na kojem računanju vremena će ostati. O svom izboru Europsku komisiju moraju izvijestiti do travnja 2020., piše Jorunal.ie.

Rezoluciju sada treba potvrditi svaka država članica i Europski parlament. Procijeni li se da bi ukidanje pomicanja satova moglo izazvati velike probleme, pogotovo u transportu, primjena rezolucije mogla bi se odgoditi na najviše 12 mjeseci. 

Europski parlament je u svojoj rezoluciji prošle godine upozorio da je potrebno je izbjeći niz različitih vremenskih zona zbog sklonosti država članica zimskom ili ljetnom računanju vremena kao standardnom vremenu jer bi to dovelo do veće neusklađenosti na unutarnjem tržištu, a time bi se dodatno zakompliciralo prekograničnu trgovinu, promet, komunikaciju i putovanja unutar unutarnjeg tržišta.

Podsjetimo, 30. ožujka kazaljke na satovima moramo pomaknuti za jedan sat unaprijed. 

Ukidanje pomicanja satova u listopadu i ožujku u anketi je podržala većina građana EU.


 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message