Obavijesti

News

Komentari 5

Pomirljivi ton: Cerar pozdravlja Plenkovićev poziv na dijalog

Pomirljivi ton: Cerar pozdravlja Plenkovićev poziv na dijalog
1

Prema Cerarovim riječima, sve o čemu bude riječi tijekom dijaloga njega i premijera Plenkovića  mora biti usmjereno na to "kako zajednički provesti odluku arbitražnog suda"

VIDEO

Slovenski premijer Miro Cerar pozdravio je u četvrtak u Kopru, na margini sastanka s gospodarstvenicima tog dijela zemlje, najnovije "pomirljivije tonove" hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o arbitraži, ali i naglasio da stajalište njegove vlade ostaje jednako a to je da je potreban dijalog o implementaciji arbitražne presude.

"To da je premijer Plenković izrazio potrebu za dijalogom shvaćam kao pomirljiviji stav hrvatske strane i smirivanje nakon ranijih vrlo radikalnih izjava. To me veseli. Mi jesmo za dijalog, ali takav koji će dovesti do implementacije presude", kazao je Cerar novinarima, reagirajući na današnji sastanak Plenkovića s političkim strankama i njegove izjave.

Prema Cerarovim riječima, sve o čemu bude riječi tijekom dijaloga njega i premijera Plenkovića  mora biti usmjereno na to "kako zajednički provesti odluku arbitražnog suda", i to bez obzira bude li se govorilo o pitanju ribara, granici na kopnu ili čemu drugom.

"Za nas je ključan i jedini moguć samo dijalog o tome kako provesti arbitražnu presudu", ponovio je Cerar, dodajući da je to više puta naglašavao od samog proglašenja arbitražne odluke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Govoreći o nagađanjima da bi Hrvatska za Savudrijsku valu, odnosno Piranski zaljev mogla predložiti kondominij, zajedničko upravljanje i mogućnost da u njemu love i slovenski i hrvatski ribari, Cerar je kazao: "Proučit ćemo sve nove prijedloge, ali je slovensko stajalište i dalje da arbitražnu presudu treba implementirati".

"Na moru su granice već sasvim jasne, tamo ni ne treba nešto više učiniti osim to da ih jednostavno počnemo poštovati i provoditi odgovarajuće postupke u cijelosti. S druge strane, na kopnu će biti potrebno, vjerojatno i preko nekog mješovitog povjerenstva, sasvim precizno na terenu postaviti one granične oznake koje su odlukom arbitara u osnovi ionako već određene", kazao je Cerar.

Slovenski je premijer dodao da se slaže s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem da je poseban bilateralni sporazum s Hrvatskom o granici nepotreban, odnosno neprihvatljiv.

"O tome smo u vladi cijelo vrijeme na jasnom stajalištu. Od toga ne odstupa ni vlada ni ja osobno", kazao je Cerar u Kopru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...