Obavijesti

News

Komentari 49

Pomozimo djeci s Banije: 'Nekima su ljetne igre jedina prilika za druženje s vršnjacima'

Pomozimo djeci s Banije: 'Nekima su ljetne igre jedina prilika za druženje s vršnjacima'
5

Djeca u selima na Baniji u principu cijelo ljeto provedu bez da se druže i igraju sa svojim vršnjacima jer žive predaleko jedni od drugih. Nemaju djetinjstvo kao ostala djeca jer neki već odmalena krenu raditi u polju

VIDEO

- Ovo su aktivnosti gdje se oni mogu družiti sa svojim vršnjacima, a ujedno su i jedine aktivnosti koje imaju preko ljeta. Djeca se na selima ne druže međusobno jer žive daleko jedni od drugih, a roditelji su često prezauzeti poslom ili jednostavno presiromašni kako bi ih vozili. Djeca u principu cijelo ljeto provedu bez da se druže i igraju sa svojim vršnjacima. Nemaju djetinjstvo kao primjerice, mi u gradu, već rade u polju ili među životinjama. Jednostavno su primorani raditi i pomagati roditeljima da bi preživjeli, pojašnjava nam Slavica Marčeta, direktorica ADRA-e Hrvatska, humanitarne organizacije koja pomaže ljudima na Baniji.  

Od potresa na Baniji prošlo je više od dvije godine. Malo što se promijenilo odonda. Obnove ni na vidiku, a velik broj ljudi i dalje živi u kontejnerima. Neki obnavljaju kuće uz pomoć donatora i volontera, jer kako to već kod nas biva - kad država ne pomaže, pomažu ljudi. Humanitarna organizacija ADRA, osim što svakodnevno pomažu stanovnicima s Banije, uz pomoć donatora obnovili su čak 62 objekta te izgradili pet kuća. 

Ovaj put, neumorni volonteri iz ADRA-e trebaju pomoć kako bi djeci s Banije barem malo uljepšali ljetne praznike. Prošle godine su, naime, organizirali ljetne igre Banovanija 21 u Malom Gradcu i Majskim Poljanama gdje je u sportskim i kreativnim radionicama i igrama sudjelovalo oko stotinjak djece. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Došla su nam djeca od 3 do 17 godina, njih oko 100-tinjak što u Majskim poljanama, što u Malom Gradcu. Ove godine smo događaj prebacili u Glinu kako bi više djece moglo doći, a dolaze nam čak i s područja Petrinje. Bude zbilja jako lijepo i zanimljivo, a djeca uživaju. Prošle godine smo, primjerice, otkrili dječaka s autizmom ovdje na igrama koji je bio skroz prikriven i koji je pao razred, a nitko nije znao o čemu se radi. Uspjeli smo pomoći i njegovom samohranom ocu s kojim je živio u kontejneru da dobije svu pomoć koja im je potrebna. Često nitko ne dolazi do te djece i onda nije lako ni otkrit neke stvari - pojašnjava Marčeta. 

Ove godine planiraju organizirati još jedne ljetne aktivnosti, no nažalost, sredstava za kvalitetnu organizaciju je premalo te trebaju pomoć donatora. 

- Prošle godine je ostalo nešto resursa od potresa koje smo zatim preusmjerili na djecu, a ove godine ne možemo ni zamisliti da nemamo za te igre. Zato smo i pokrenuli ovu kampanju, pogotovo što su nas i tijekom godine ispitivali hoće li biti i rekli smo im da će biti. Moramo to osmisliti na svaki način da bude jer se oni jako raduju tome - kaže nam.

- Sredstva nam trebaju za opremanje prostora, kupovinu sportskih rekvizita i materijala za kreativne radionice te osiguranje užine i napitaka za djecu i volontere/animatore. Budući da sudionici žive u teže dostupnim selima i često nemaju način da dođu na mjesto događanja, bitan nam je trošak prijevoza odnosno goriva kako bi djeca uopće mogla sudjelovati, jer njihovi roditelji često nemaju osobno vozilo ili zbog siromaštva nisu u mogućnosti financirati prijevoz djece, naveli su iz ADRA-e na stranici za prikupljanje donacija Go Get Funding

Aktivnosti se održavaju od 10. do 15. srpnja u Glini te od 17. do 22. srpnja u Malom Gradcu za svu djecu predškolskog i školskog uzrasta. 

- Ovo područje je, osim potresom, dodatno ugroženo depopulacijom i raštrkanošću naselja što onemogućuje socijalizaciju djece i mladih. Naselja nemaju gotovo nikakvu infrastrukturu, ceste, javni prijevoz, a većina niti telefonski signal. Djeca rijetko imaju prilike stjecati nova znanja, razvijati empatiju, samopouzdanje te prevladavati predrasude kroz razvoj socijalnih i fizičkih vještina te kreativno i poticajno koristiti svoje slobodno vrijeme. Aktivnosti smo proširili održavanjem izviđačke škole u Malom Gradcu svake druge nedjelje što djeci često predstavlja jedinu izvannastavnu aktivnost i priliku za druženje s vršnjacima iz drugih sela - naveli su iz ADRA-e. 

Aktivnosti za djecu na potresnom području možete podržati i uplatom na:

ADRA Hrvatska

Prilaz Gjure Deželića 77, Zagreb

IBAN: HR9223600001502659276

SWIFT: ZABAHR2X

Svrha: Dječje ljetne igre Banovanija 2022

Zagrebačka banka, Trg Bana Jelačića 10, Zagreb

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag