Obavijesti

News

Komentari 5

Pompeo na europskoj turneji protiv utjecaja Rusije i Kine

Pompeo na europskoj turneji protiv utjecaja Rusije i Kine
1

Američki državni tajnik Mike Pompeo u ponedjeljak počinje petodnevnu europsku turneju na kojoj bi se, kako najavljuju američki dužnosnici, trebao pokušati suprotstaviti ruskom i kineskom utjecaju na tom području

VIDEO

Turneju Mike Pompeo počinje u Mađarskoj, a nastavit će ju u Slovačkoj, Poljskoj - gdje će sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o Bliskom istoku, te u Belgiji i na Islandu.

Dužnosnici State Departmenta rekli su u petak da Washington pokušava ojačati "američki diplomatski, trgovinski, vojni i kulturni angažman" u središnjoj Europi.

"Naše je stajalište da je on zakasnio i da je sada potreban, da je nedostajalo čvrstog američkog angažmana kroz posljednje desetljeće u središnjoj Europi te se stvorio vakuum koji su Rusija i Kina spremno popunile", rekli su dužnosnici novinarima.

"Naša je poruka da se moramo pojaviti ili ćemo izgubiti", dodali su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pompeo se očekuje u Budimpešti u ponedjeljak, uslijed pogoršanja odnosa s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji s druge strane poboljšava odnose s Rusijom i Kinom.

Trebao bi razgovarati o obrambenoj suradnji, energetskoj diversifikaciji, utjecaju Rusije i održavanju čvrste odanosti NATO savezu.

Dok je ruski predsjednik Vladimir Putin bio prošle godine u Mađarskoj dvaput, američki predsjednik je zadnji puta bio 2006.

Pompeo bi također Mađarskoj trebao izraziti zabrinutost zbog sve veće prisutnosti kineske kompanije Huawei Technologies u srednjoj Europi.

Huawei Technologies planira u Mađarskoj uspostaviti europski logistički centar kako bi se ove godine povećali proizvodni kapaciteti u srednjoj Europi.

SAD nastoji uvjeriti ostale vlade da izbjegavaju Huawei koji se nalazi pod prismotrom europskih obavještajnih agencija zbog navodnih veza s kineskom vladom i mogućnošću da bi se njihova oprema mogla koristiti za špijunažu.

Pompeo će, kako se očekuje, zatražiti od čelnika u regiji da obrate pažnju na upozorenja zemalja azijsko-pacifičkog kruga koje su se zbog pretijesne suradnje s Kinom našle u teškom položaju.

Sjedinjene Države zabrinute su zbog utjecaja Huaweia u malim državama srednje i istočne Europe jer u njima ima dosta korupcije te je vrlo lako prodrijeti u državne sustave.

Pompeo će nakon Mađarske posjetiti i Slovačku, gdje će također razgovarati o jačanju obrambene suradnje i sigurnosti.

Nijedan američki državni tajnik nije bio u Bratislavi već dvadeset godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a