Obavijesti

News

Komentari 21

Pompeo u Austriji: Prozvao Kinu i lobirao protiv Rusije i Irana...

Pompeo u Austriji: Prozvao Kinu i lobirao protiv Rusije i Irana...

Pompea je primio predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen kako bi raspravili u kojemu će smjeru ići novi gospodarski početak nakon zatvaranja uslijed pandemije

VIDEO

Posjet koji će obilježiti budući niz svjetskih događanja zove se povijesni posjet. Američki državni tajnik Michael Pompeo na svom europskom putovanju je posjetio Beč. Primio ga je predsjednik Alexander Van der Bellen kako bi raspravili u kojemu će smjeru ići novi gospodarski početak nakon zatvaranja uslijed pandemije. On mora biti održiv, a Pompeo je jasan u svom lobiranju. On želi da se Europa potpuno odcijepi od suradnje sa Kinom, Rusijom i Iranom. U tom smjeru tekao je njegov razgovor sa ministrom ekonomije Gernot Blümelom.

Sjedinjene Američke Države su drugi najveći izvozni partner Austrije. Svaki drugi posao u Austriji usko je povezan s izvozom, a korona kriza je uzrokovala kolaps u austrijskoj vanjskoj trgovini. Izvoz je u svibnju smanjen za 25,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Najteže su pogođeni industrija strojeva i vozila s padom preko trećine. Izvoz u SAD je niži za 34 posto. Austrijske tvrtke uložile su u SAD ukupno 11 milijardi eura od 2018. godine. Čak 650 tvrtki i 200 proizvodnih pogona austrijskih tvrtki smješteno je u SAD-u i zapošljavaju oko 30.000 ljudi. Suprotno tome, američke su tvrtke uložile oko 14,5 milijardi u Austriju, što je stvorilo i osiguralo oko 25 000 radnih mjesta u cijeloj zemlji.

Oružje i Cyber sigurnost kao goruća tema

Na konferenciji za novinare u dvorcu Belvedere Pompeo je rekao kako su se odnosi Austrije i SAD-a poboljšali od posjete kancelara Kurza Bijeloj kući u veljači.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dok je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg pozdravio angažman SAD-a na Zapadnom Balkanu između Srbije i Kosova koji će se održati u Washingtonu 2. rujna, Pompeo je nekoliko puta pozvao na embargo za oružje u pogledu Irana. No, Teheran je prijetio da će se povući iz nuklearnog sporazuma ako Vijeće sigurnosti UN-a produži embargo na oružje, a dogovor istječe u listopadu. Zbog toga je uslijedio sastanak sa šefom Agencije za atomsku energiju  (IAEA/IAEO) Rafaelom Grossijem.

- Naše pitanje je hoće li Iran i Kina nastaviti trgovanje hi-tech oružjem? – rekao je Pompeo.

Pregovori su se vodili i o budućim koracima u pogledu sukoba između Grčke i Turske u Sredozemnom moru zbog čega je u Beč sletio grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias, a sastanak slijedi.

Što se tiče cyber sigurnosti Pompeo je prozvao ''komunističku Kinu'' za napade na Europu. Obzirom da je Austrija pretrpjela veliki napad u tom pogledu, Schallenberg je rekao kako sada razvijaju vlastiti sustav 2box koji je predstavljen u EU parlamentu.

Nakon pitanja Kine, Irana, Kosova i Srbije, Grčke i Turske na red je došla i Rusija.

Pompeo i Schallenberg u tome su bili jednoglasni. Osuđuju najnoviju situaciju koja je na ulice izvukla prosvjednike zbog rezultata izbora Bjelorusiji ukazujući na kršenje ljudskih prava.

- Ukoliko Bjelorusija ostane okrenuta Rusiji, a ne nama, Europi, uvest ćemo sankcije – zaključio je Schallenberg. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina