Obavijesti

News

Komentari 21

Ponosna Marica puca rakete: 'Ja branim Dugo Selo od leda!'

Ponosna Marica puca rakete:  'Ja branim Dugo Selo od leda!'
1

Marica je pucala rakete protiv tuče 20 godina. Sad nema raketa, ali i dalje brani sumještane od nevremena. Iako više ne mora biti na kiši, Marica kaže da s generatorima ima posla zbog pažljiva rukovanja kemikalijom

VIDEO

Moj tata je to radio. I oduvijek su mi govorili: ‘Ti ćeš to raditi’. I tako sam se počela javljati na radiostanicu, raditi zapisnik i evo me sad, ispričala nam je Marica Štrac iz Prozorja. Pune 22 godine dio je protugradne zaštite Dugog Sela. Dežurna je praktički 24 sata dnevno i uz radioprijamnik čeka zapovijed iz Centra za protugradnu zaštitu.

Bezbroj puta je izašla na teren po obilnoj kiši i jakom vjetru kako bi spasila ili barem pokušala spasiti Dugo Selo od tuče. - Kada dođe velika tuča, ne može se ništa obraniti. Jednom je padao led velik kao jaje. Kad biste ga bacili u zid, nije se mogao razbiti. Možete zamisliti kakav je to onda led bio. Kod takve tuče ne možete ništa napraviti. Ali izađem, pokušam - kaže Marica, koja jedina stoji između ledene tuče i Dugog Sela. Kad su imali rakete, kaže, bilo je drukčije. Dobili su naredbu, izašla bi i postavila rakete. Kad bi ih sve ispalila, krenuo bi žestok pljusak.

- Budući da se to sve moralo pospremiti, uvijek bih pokisla i prehladila se. A nekad sam znala dobiti naredbu za postavljanje rampe. Sve bih postavila, tri sata provela na kiši, oluja bi prošla, a ja od centra dobila naredbu da ne pucam. E, onda mi dođe da ih sve ispucam u zrak - pripovijeda Marica. Iako je kod sebe imala pravu raketnu opremu i bila naoružana raketama, Marica kaže kako je se u selu nitko nikad nije bojao.

- Ma ne bih ja nikog raketom. To je ozbiljna stvar, nije šala. Ne bih čak ni muža, ali on je ionako daleko u Njemačkoj, pa ga ne mogu i da hoću - šali se Marica široko se osmjehujući. No ubrzo nam ozbiljnim glasom govori kako je njezin posao iznimno odgovoran i kako nikad nije pogriješila.

- I nema nikakvih pucanja bez naredbe iz centra. Dok sam koristila rakete, uvijek je sve prošlo u najboljem redu, ali sad susjedi znaju prigovarati zašto ne pucam jer će im led potući usjeve. Pa ne mogu ja pucati tek tako. Za sve moram čekati zapovijed - govori Marica.

Od kada smo u EU, više ne smije koristiti protugradne rakete jer Unija radi na smanjenju njihova korištenja. Uz to, zbog novosagrađene zračne luke iznad njene kuće se nalazi koridor kojim prolaze avioni.

- Sad koristimo prizemne generatore. Pustimo kemikaliju u posebno izrađenu cijev, zapalimo i to gori - kaže Marica. Za svoj svakodnevni rad dobije 680 kuna na mjesec. Sretna je što i dalje čuva Dugo Selo.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa