Obavijesti

News

Komentari 303

Ponovno najpopularnija: Većina ju podupire, nakon nje Sinčić

Ponovno najpopularnija: Većina ju podupire, nakon nje Sinčić
1

U ovom trenutku o njoj pozitivan dojam ima 62 posto ispitanika. Premijer Andrej  Plenković i 10. mjesec nema većinsku potporu građana – pozitivan dojam o njemu ima 42 posto ispitanika

VIDEO

Kako su političari završili siječanj 2018., donosi Dnevnik Nove TV u svom redovitom istraživanju Crobarometar.

Svaki drugi ispitanik odobrava rad predsjednice Republike. No, istodobno ga ne odobrava njih 41 posto, a ne zna 9 posto ispitanika. U 30 dana na prelasku iz 2017. u 2018., Predsjednica nije ni izgubila ni dobila kod građana. I tako nakon listopadskog najlošijeg rejtinga za svoje politike (50%), već treći mjesec ima „zacementiranu“ potporu.

Uživa potporu 85 posto HDZ-ovih birača, 56 posto birača MOSTA, 40 posto Živog zida, ali i 34 posto birača SDP-a odobrava rad Predsjednice u ovom trenutku.  Ona ovime može biti zadovoljna, ali ako pogleda brojke potpore svog prethodnika, mogla bi se i zabrinuti. Naime, Ivo Josipović je u siječnju 2013. imao velikih 77 posto ispitanika koji podupiru njegov rad, nije ga odobravalo njih 17 posto dok je 6 posto građana reklo da ne zna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako ocjenjuju građani vodeće političare? 

Predsjednica godinu počinje očekivano kao najpopularnija među biračima. U ovom trenutku o njoj pozitivan dojam ima 62 posto ispitanika. Premijer Andrej  Plenković i 10. mjesec nema većinsku potporu građana – pozitivan dojam o njemu ima 42 posto
ispitanika. Ivan Vilibor Sinčić odmah je nakon Predsjednice najpopularniji političar i o njemu pozitivan dojam ima 53 posto ispitanika. Davor Bernardić,  iako šef oporbe, može računati na tek 31 posto ispitanika s pozitivnim dojmom, a Božu Petrova u ovom trenutku pozitivno ocjenjuje 46 posto ispitanika.

Plenković i prethodnici - tko je među biračima bio najbolji u svom mandatu? 

Premijer Plenković, vidjeli smo, može računati na potporu od 42 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam. A kako su ocijenjeni njegovi prethodnici u isto vrijeme mandata u Banskim dvorima?

Ivo Sanader je u travnju 2005. mogao računati na 48 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam, a negativan njih 45 posto. No, u siječnju 2009. o Ivi Sanaderu pozitivan dojam ima 36 posto ispitanika, a negativan njih 58 posto.

U listopadu 2010. o Jadranki Kosor pozitivan dojam ima 30 posto ispitanika, a negativan njih 63 posto. O Zoranu Milanoviću u ožujku 2013. pozitivan dojam ima 39 posto ispitanika, a negativan njih 56 posto.

Institucije dobile prolazne ocjene 

Tri institucije školskim ocjenama kod građana 2018. počinju kako su i završile 2017. Ured Predsjednice tako školskim ocjenama ima „trojku“ ili 2,99, Vlada dobiva 2,34 ili „dvojku“, a Hrvatski sabor je 2018. također počeo s 1,89 ili „dvojkom“.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 969 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 303
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje