Obavijesti

News

Komentari 34

Popijač kao Superhik uzima siromašnima, a daje bogatima

Popijač kao Superhik uzima siromašnima, a daje bogatima
3

Mnogima je skupljanje boca jedini izvor prihoda. Ministar Đuro Popijač, koji bi se trebao brinuti za njihovu egzistenciju, želio je ukinuti povratne naknade za boce

VIDEO

Upravni sud nedavno je odlučio kako je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojim je upravljao uhićeni Vinko Mladineo, nezakonito naplaćivao naknade za povratnu ambalažu. To znači da bi poslodavci, koji su tužili fond zbog Pravilnika o otpadu mogli tako dobiti natrag na desetke milijuna kuna, koje su uplatili fondu. 

Pravilnik o otpadu, kojim se omogućilo tisućama hrvatskih građana da dodatno zarade vraćajući praznu ambalažu trgovinama, mogao bi pasti i na Ustavnom sudu. Ustavnu je tužbu 2006. podnijela Hrvatska udruga poslodavaca, kojoj je tada na čelu bio sadašnji ministar gospodarstva Đuro Popijač! Tražili su ocjenu ustavnosti jer je ministrica Matulović-Dropulić pravilnik donijela prije no što ga je usuglasila sa Zakonom o otpadu. 

Ustavni sud ni nakon gotovo pet godina nije donio presudu, a ako bi donio odluku u korist poslodavaca, mogao bi propasti cijeli sustav naknada za plastične boce. Time bi tisuće Hrvata ostale bez možda i jedinog izvora prihoda u ovim kriznim vremenima.  Ministar Popijač, čiji je posao da pokuša osigurati ljudima uvjete za normalno zapošljavanje, mogao bi postati antijunak recesije i izbiti građanima povratne naknade iz džepova. Popijač zato podsjeća na Superhika, lika iz stripova o Alanu Fordu, koji uzima od siromašnih da bi nagradio bogate.

Prije četiri godine, kad je podnosio tužbu, Popijač možda nije računao na ministarsku fotelju. Njegovo mišljenje o ustavnoj tužbi, kojom je tad želio spriječiti isplaćivanje naknada za ambalažu i zaštititi gospodarstvenike, a koja bi, ako prođe, značila još veću krizu za nezaposlene Hrvate, nismo uspjeli dobiti jer je na službenom putu u Turskoj. S druge strane, iz Ministarstva zaštite okoliša tvrde kako sustav naplate naknada nije ugrožen presudama te da neće propasti, nego da, dapače, rade na njegovu razvijanju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kažu kako su već poštovali 13 presuda u korist gospodarstvenika i sav novac vratili. Također, kažu da su upravo u tijeku izmjene i dopune Pravilnika, koji su već mijenjali nakon podizanja ustavne tužbe. No slučaj koji je na Ustavnom sudu i čija bi se presuda odnosila na sve građane ne spominju, iako bi upravo on mogao pokopati sustav naknade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a